Hemoroizii interni și externi – ce sunt, simptome, diagnostic, tratament
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

3163 vizite

06-12-2016

0 comentarii

Hemoroizii interni și externi – ce sunt, simptome, diagnostic, tratament

Articol publicat de Dr. Iuliana Dogaru

Hemoroizii interni și externi – ce sunt, simptome, diagnostic, tratament

Hemoroizii reprezintă una dintre cele mai răspândite, dar neglijate afecțiuni, afectând 8 din 10 persoane. În România, mai bine de 60% din populaţie suferă de hemoroizi, însă mulţi bolnavi tratează boala cu jenă şi nu merg la medic, preferând automedicaţia. De cele mai multe ori aceştia consultă doctorul în faza finală a acestei boli.

Ce sunt Hemoroizii?

Hemoroizii sunt vene dilatate care există în mod normal în interiorul canalului anal asigurând continența pentru gaze. Boala hemoroidală reprezintă creșterea/alungirea acestora, și, pe măsură ce presiunea creşte, venele se dilată, iar sângele se acumulează în vene având tendința să prolabeze prin anus.

Cauzele ce pot duce la apariţia hemoroizilor

Simptomele hemoroizilor

Principalele simptome ale hemoroizilor sunt prezența sângelui în scaun şi prolabarea pachetelor hemoroidale din canalul anal.

Există două tipuri de hemoroizi: hemoroizi interni şi hemoroizi externi.

Hemoroizi interni

Sunt cel mai frecvent tip de hemoroizi, se dezvoltă în anus și nu cauzează durere.

Aceştia se formează din plexul venos hemoroidal şi sunt poziţionaţi superior de linia zimţată, adică se află în rect şi sunt acoperiţi de un epiteliu stratificat cilindric. În plus, nu dau simptome pentru că în zona respectivă nu există multe terminaţii nervoase. Sângerarea poate fi singurul semn al prezenţei lor în anus.

Vasele de sânge din interiorul canalului anal se dilată, iar datorită presiunii exercitate asupra lor, venele se pot umfla sau chiar rupe şi astfel apar Hemoroizii interni.

Hemoroizii se pot clasifica in patru grade:

Monitorizarea scaunului este primul pas spre diagnosticarea hemoroizilor interni. Apoi, vizita la medicul proctolog este necesară. Acesta vă poate spune cât de gravă este problema şi, în funcţie de stadiul hemoroizilor, poate recomanda schimbarea stilului de viaţă pentru un tranzit intestinal optim sau, în stadii mai avansate, eliminarea hemoroizilor cu ajutorul terapiilor non invazive.

Hemoroizii externi

Hemoroizii externi sunt localizaţi în jurul anusului și se formează prin dilatarea plexului venos rectal inferior. Acestea sunt poziţionaţi inferior de aşa numita linie zimţată şi sunt acoperite de epiteliu stratificat pavimentos. O complicaţie a acestora poate fi tromboza hemoroidală externa de culoare albastru-violacee, adesea însoțită de durere severă şi chiar sângerări masive.

În cazurile grave, medicul proctolog poate recomanda intervenţia chirurgicală de îndepărtare a trombului (cheagului) cu ameliorarea simptomatologiei.

Diagnosticul hemoroizilor

Medicul poate stabili cu uşurinţă diagnosticul de hemoroizi pe baza inspecţiei anusului şi a canalului anal prin anuscopie. Hemoroizii interni sunt depistaţi cu ajutorul anuscopiei şi tușeului rectal, iar Hemoroizii externi la control vizual. După stabilirea diagnosticului final, medicul proctolog poate recomanda:

Tratamentul hemoroizilor

În prezent există mai multe metode de tratament eficient al hemoroizilor. Medicul va alege tratamentul ideal după stabilirea stadiului bolii şi a gradului de manifestare a hemoroizilor.

În cazul hemoroizilor aflaţi în primul stadiu de evoluţie, medicul proctolog recomandă schimbarea modului de viață și poate prescrie tratament medicamentos care reglează scaunul.

În unele cazuri, medicul va folosi metode minim invazive pentru tratamentul hemoroizilor, fără internare, fără durere și care nu necesită perioadă de recuperare.

Tratamentul chirurgical al hemoroizilor

Hemoroizii sunt o problemă deranjantă, care limitează şi afectează calitatea vieţii, Dacă problema nu poate fi rezolvată cu ajutorul metodelor de tratament prezentate mai sus, medicul proctolog poate propune operaţia de îndepărtare a hemoroizilor, în stadiile foarte avansate.

Indiferent de tipul sau gradul hemoroizilor, atunci când suferi de această boală, vizita la medicul proctolog este primordială. Acesta îţi poate oferi tratamentul corect şi complet pentru tratarea hemoroizilor. Dacă prezinţi unul sau mai multe dintre simptomele prezentate mai sus, programează-te acum la clinica OK Medical şi specialiştii noştri te vor ajuta să uiţi de disconfortul cauzat de hemoroizi.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660356 vizite | 18914 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7699 vizite | 751 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9135 vizite | 645 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429173 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000163 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671440 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660356 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577341 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.