Hernia de disc cervicală - de la o durere banală, la paralizie totală
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

26326 vizite

04-01-2016

0 comentarii

Hernia de disc cervicală - de la o durere banală, la paralizie totală

Articol publicat de Florentina BOZÎNTAN

Aveţi dureri la nivelul cefei? Nu le ignoraţi! Medicul neurolog Adrian Barbu atrage atenţia că în cazul unei hernii de disc cervicală neglijate, urmările pot fi dezastroase, putând să se ajungă până la tetraplegie.

O afecţiune întâlnită din ce în ce mai frecvent în rândul tinerilor este hernia de disc cervicală. De vină este, în majoritatea cazurilor, uzura discurilor cervicale.

„Scheletul coloanei cervicale este compus din şapte vetebre, din care primele două au o formă şi o funcţie deosebită. Cele şapte vertebre interacţionează între ele prin intermediul unor articulaţii şi prin intermediul discurilor intervertebrale. Discurile au o structură complexă, ce asigură în acelaşi timp mobilitatea gâtului şi stabilitatea coloanei cervicale.

Majoritatea degradărilor de disc cervicale sunt date de uzură şi doar 5% sunt consecinţă a unor traumatisme. În cazul herniilor de disc cervicale, nu mărimea herniei contează cel mai mult, ci localizarea ei şi gradul de compresiune pe rădăcina nervoasă sau măduvă”, a explicat dr. Adrian Barbu, medic specialist neurolog în cadrul Centrului Medical Flora.

Mergeţi urgent la neurolog!

Consultarea unui specialist, în cazul apariţiei durerilor trebuie urgentată. Medicul va pune diagnosticul şi, cel mai important, va aprecia nivelul de compresie asupra rădăcinii nervoase ori a măduvei, în funcţie de localizarea durerilor. „Durerea din hernia de disc cervicală trebuie diferenţiată de durerea atrozică, frecvent întâlnită în spondiloza cervicală, ce poartă numele de nevralgie cervico-brahială. Această nevralgie este definită ca o durere care apare la nivelul gâtului şi iradiază pe membrul superior (umăr, braţ, antebraţ). Această durere se prelungeşte până la degetele mâinii, putând fii însoţită de amorţeli sau furnicături. În funcţie de localizarea durerilor, medicul poate aprecia nivelul de compresie. Cele mai frecvente hernii sunt localizate la nivelul vertebrelor C5/C6 şi C6/C7", a mai precizat specialistul neurolog. În cazul unor hernii de disc cervicale, deşi voluminoase, durerea poate fi minimă.

Pentru stabilirea cu certitudine a diagnosticului, este necesară examinarea RMN a coloanei vertebrale.

Fără tratament se poate ajunge la paralizie

În primă fază, cea acută, tratamentul constă în imobilizarea cu guler cervical, terapie antiinflamatoare şi neutrofice. „Dacă răspunsul la tratament este slab sau dacă apar deficienţe neurologice (pareze sau tulburări de sensibilitate), intervenţia chirurgicală se impune în cel mai scurt timp”, a subliniat dr. Adrian Barbu.

„Tratamentul cel mai modern constă în înlocuirea discului vertebral cu o proteză sintetică cu inserţii de titan (cage) sau, dacă situaţia o permite, îndepărtarea endoscopică a discului herniat. Acest tratament permite în acelaşi timp cura chirurgicală a herniei şi menţinerea mobilităţii coloanei cervicale, mai ales la persoanele tinere şi active”, a completat medicul neurolog.

Tratamentul herniilor de disc cervicale nu trebuie ignorat sau amânat! În lipsa terapiei, consecinţele asupra calităţii vieţii sunt majore, căci se poate ajunge inclusiv la paralizie totală.

„Riscul major în cazul herniilor cervicale neglijate constă în compresiunea măduvei cu consecinţe dezastroase, ce pot merge până la tetraplegii (paralizie la nivelul tuturor membrelor). De aceea, la cele mai mici simptome ce vă ridică suspiciunea de suferinţă discală, adresaţi-vă medicului neurolog pentru un diagnostic corect şi complet”, a concluzionat dr. Adrian Barbu.

Taguri articol: boli şi afecţiuni hernie de disc hernie centrul medical flora

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

658633 vizite | 15715 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7536 vizite | 626 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8959 vizite | 534 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429101 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000149 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671437 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

658633 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577339 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.