Herpesul Zoster, o afecţiune gravă, cu impact serios asupra calităţii vieţii
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

2089 vizite

02-03-2017

0 comentarii

Herpesul Zoster, o afecţiune gravă, cu impact serios asupra calităţii vieţii

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Herpesul Zoster (zona Zoster) este o afecţiune întâlnită destul de frecvent la adulţi şi mai puţin la copii, frecvenţa şi gravitatea formelor ei crescând odată cu vârsta. Oricum, indiferent de forma bolii, aceasta poate avea un impact serios asupra calităţii vieţii. Practic, aceasta este o epidermo-neuroviroză determinată de virusul varicelo-zosterian, iar în condiţiile unui sistem imunitar slăbit, herpesul Zoster se poate generaliza.

Varicela reprezintă manifestarea de promo-infecţie, răspunsul gazdei neimune la virus. După vindecare, virusul rămâne remanent în celulele neuro-senzitive ale ganglionilor spinali posteriori. Apoi, sub influenţa unor factori stresanţi, când imuno-reactivitatea organismului scade sub o valoare critică necesară neutralizării virusului, acesta redevine activ, producând herpesul Zoster.

„Bolnavii diagnosticaţi cu herpesul Zoster sunt infecţioşi prin leziunile cutanate pe care le prezintă şi uneori prin secreţiile nazo-faringiene, contactul copiilor cu aceştia putând determina varicela. Clinic, afecţiunea se caracterizează prin durere şi erupţie veziculoasă, unilaterală (foarte rar bilaterală) de-a lungul distribuţiei cutanate a ganglionilor radiculari afectaţi. Debutul îl constituie durerea care precede cu 2-18 zile apariţiei erupţiei şi care are o intensitate variabilă, continuă, pulsată, de la o atingere uşoară până la senzaţia de «gheară», ca o senzaţie de arsură, difuză sau strict localizată la aria afectată”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Adrian Sorescu, medic dermatolog.

În ceea ce priveşte durata şi intensitatea durerii, aceasta creşte odată cu vârsta şi cu severitatea erupţiei, iar durerea post-zonală este mai intensă decât cea pre-eruptivă sau ca cea asociată erupţiei. Durerea pre-eruptivă, în funcţie de localizare şi intensitate, poate mima chiar o gamă largă de afecţiuni, cum ar fi infarctul miocardic, colecistita etc.

Trebuie menţionat că durerea şi simptomele se reduc pe măsură ce erupţia dispare. Totuşi, există şi forme abortive, când durerea nu este urmată de erupţie. Referitor la erupţie, aceasta apare la câteva zile de la debutul durerii, este unilaterală, leziunile fiind grupate în bandă, limitate la dermatoamele adiacente.

Localizarea cea mai gravă

Iniţial, apare un eritem, papule roşii care se transformă în vezicule, izolate sau în ciorchine, care mai târziu pot pustuliza. Apoi, pot fi afectate şi mucoasele care aparţin de dermatoamele respective şi poate apărea chiar şi o adenopatie regională inflamatorie.

„Erupţia are o durată medie de aproximativ trei săptămâni şi se poate însoţi de o stare generală alterată. Formele grave, hemoragice, necrotice sau cu generalizarea erupţiei şi manifestări sistemice severe se întâlnesc mai frecvent la persoanele în vârstă sau cu imunodepresii”, a explicat medicul.

Dermatoamele (zonele) cele mai afectate sunt cele toracice, trigeminal (zona cefalică), cervical şi lombosacrat.

Herpesul Zoster oftalmic reprezintă localizarea cea mai gravă în special la vârstnici. Complicaţiile oculare sunt: uveită, keratită, conjunctivită, paralizii ale nervilor oculari, necroză acută retiniană cu risc de pierderea vederii.

Herpesul Zoster localizat pe traiectului nervului facial se caracterizează prin erupţie de vezicule în regiunea pavilionului urechii, paralizie facială de tip periferic, hipoacuzie, tulburări de echilibru, vertij sau surditate.

Complicaţiile bolii

Complicaţiile cutanate ale acestei boli pot fi hipo/hiperpigmentarea, cicatricile cheloide, suprainfecţia bacteriană, iar complicaţiile nervoase pot apărea la nivelul zonelor rahidiene şi sunt reprezentate de paralizii de tip periferic, sindrom poli-radiculo-mielitic, meningite seroase sau encefalite difuze.

Nevralgia post-herpetică este, însă, cea mai frecventă dintre sechelele ce pot apărea şi se defineşte ca persistenţa durerii mai mult de trei luni după dispariţia leziunilor cutanate.

Taguri articol: boli şi afecţiuni boli herpes zoster eruptie cutanata

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660454 vizite | 23746 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7971 vizite | 898 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9436 vizite | 792 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429239 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000188 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671450 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660454 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.