Hipertensiunea, „reglată” din alimentație!
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

431 vizite

29-01-2021

0 comentarii

Hipertensiunea, „reglată” din alimentație!

Articol publicat de Florentina BOZÎNTAN

Considerată una dintre cele mai răspândite afecțiuni, hipertensiunea reprezintă o creștere excesivă a presiunii arteriale. Tensiunea arterială este influențată de mai mulți factori: stres, alimente, boli, sedentarism. Poate fi prevenită prin adoptarea unui stil de viață sănătos. De asemenea, există anumite activități care duc la creșterea sau scăderea presiunii arteriale în limite normale. De exemplu, în cazul în care alergați, presiunea arterială crește, iar când dormiți, aceasta scade.

Potrivit specialiștilor, peste 90% din cazurile de hipertensiune sunt provocate de modul de viață și de antecedentele familiale. Printre factorii de risc care influențează activitatea inimii și sporesc riscul de apariție a hipertensiunii se numără fumatul, consumul de alcool, obezitatea, stresul sau un stil de viață sedentar.

Totodată, copiii care se nasc supraponderali sunt mai expuși riscului de hipertensiune decât adulții. Tensiunea arterială poate rămâne la valori ridicate și în urma unei crize cardiace anterioare, a unui accident vascular cerebral antecedent, a unor dereglări hormonale sau a unei afecțiuni a rinichilor.

Pentru a preveni hipertensiunea, trebuie ca bolnavii să aibă grijă, în primul rând, de alimentație. Spre exemplu, cafeaua este un excitant care are multe efecte nocive asupra celor predispuși la hipertensiune arterială întrucât determină creșterea presiunii sângelui. De asemenea, sarea favorizează creșterea tensiunii, la fel și mâncarea de tip fast-food. Trebuie evitate și prăjelile, smântâna grasă, untul, dulciurile.

Puteți înlocui aceste produse cu carne de pui sau curcan, fructe și legume sau cereale și pâine fără sare.

Florentina BOZÎNTAN

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660313 vizite | 17490 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7626 vizite | 697 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9051 vizite | 582 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429154 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000161 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660313 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577341 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.