Histerectomia sau trauma prin care sunt nevoite să treacă unele femei
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

814 vizite

01-07-2018

0 comentarii

Histerectomia sau trauma prin care sunt nevoite să treacă unele femei

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Histerectomia este un subiect extrem de sensibil pentru femei, iar cele care ajung să facă această intervenţie preferă, de cele mai multe ori, să nu prea vorbească de aşa ceva şi mai ales să nu-şi mai amintească...

Altfel spus, nimeni nu îşi doreşte să ajungă să aibă nevoie de acest tip de intervenţie chirurgicală, pentru că, prin intermediul acesteia, se îndepărtează, în totalitate sau parţial, aparatul reproductiv. Din păcate, există însă situaţii în care menţinerea stării de sănătate a femeii impune o astfel de o operaţie.

De obicei, în zilele noastre, această operaţie este realizată pe cale laparoscopică, în acest fel existând o traumă minimă asupra peretelui abdominal. Mai mult decât atât, recuperarea post-operatorie este rapidă, iar rezultatul, unul optim, întrucât operaţia se face prin trei sau patru incizii de 0.5-1 cm, dispuse la nivelul regiunii ombilicale şi la nivelul flancurilor abdominale.

Potrivit dr. Cezar Ionescu, medic specialist chirurg, histerectomia este indicată în cazul prezenţei diferitelor afecţiuni ale uterului: fibroame, sângerări uterine abundente, durere pelvină, boală inflamatorie pelvină, endometrioză, adenomioză, neoplazii sau în unele cazuri de prolaps uterin.

Totuşi, a precizat specialistul, intervenţia se poate efectua pe mai multe căi, nu doar laparoscopic, ci şi pe cale abdominală sau vaginală. Oricum, fiecărui tip de histerectomie i se poate asocia şi excizia ovarelor, intervenţia purtând denumirea de anexectomie unilaterală, atunci când se elimină doar o anexă sau bilaterală, atunci când se elimină ambele. De asemenea, mai există un tip special de histerectomie şi anume cea radicală, indicată în cancerele tractului genital inferior, în care extirparea uterului şi a anexelor se asociază cu exciza diferitelor grupe ganglionare.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660417 vizite | 21905 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7885 vizite | 835 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9333 vizite | 725 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429224 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000182 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671447 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660417 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.