Iată cum "ajustați" valorile colesterolului "rău"
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

218 vizite

06-06-2022

0 comentarii

Iată cum "ajustați" valorile colesterolului "rău"

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Pentru cei care nu știu, colesterolul VLDL este format din lipoproteine cu densitate foarte scăzută, lucru ce poate fi dăunător sănătății. Acesta se găsește într-o proporție mică față de colesterolul total, deoarece constituie o fracțiune din colesterolul LDL. Conform specialiștilor,

VLDL este produs și eliberat de ficat, la fel ca și alte forme de colesterol. Spre deosebire de LDL-ul clasic, acesta transportă trigliceridele către țesuturile periferice pentru a fi stocate sau utilizate ca sursă de energie, conform studiilor. În general, LDL și VLDL sunt considerate colesterol „rău”, deoarece favorizează formarea plăcilor aterosclerotice. Experții clasifică o creștere a ratei de oxidare a acestor lipoproteine drept periculoasă. Din acest motiv, este necesar să fie implementate o serie de strategii cu scopul de a modula profilul lipidic și de a reduce viteza de oxidare a acestei lipoproteine.

În prezent, nu există o modalitate directă de a măsura concentrația de VLDL din sânge, precizează doc.ro. Cu toate acestea, este posibil să se estimeze nivelurile sale folosind concentrația de colesterol total și trigliceride. VLDL corespunde unei cincimi din nivelul trigliceridelor, iar valorile sale normale variază. Sigur este că valorile peste limitele normale cresc riscul de ateroscleroză și accident vascular cerebral. Mai mult decât atât, oxidarea VLDL ar putea crește riscul formării plăcilor de ateroscleroză, care este dăunătoare și periculoasă pentru sănătatea cardiovasculară. Pentru a reduce rata de oxidare a acestor lipoproteine, este necesar să se facă anumite modificări alimentare. Prima dintre acestea este creșterea consumului de alimente vegetale. Multe dintre aceste produse conțin substanțe cu caracter antioxidant puternic. Un exemplu este licopenul din roșii.

Acest nutrient reduce formarea de radicali liberi și, de asemenea, rata de oxidare a lipoproteinelor care alcătuiesc colesterolul total. De asemenea, există produse alimentare care sunt capabile să moduleze pozitiv profilul lipidic. Aceste alimente reușesc să crească proporția de colesterol HDL și să o reducă pe cea de LDL și VLDL. Este vorba despre carnea de pui și curcan fără piele, brânzeturile cu conținut scăzut de grăsimi, nucile, leguminoasele și legumele, semințele de in, chia etc. O altă clasă de nutrienți, fibrele, este capabilă să influențeze nivelul de colesterol. Este cazul orezului brun, al cartofilor dulci și al pâinii din grâu integral

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

662019 vizite | 57223 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

123577 vizite | 23031 comentarii

SARCINA PE SĂPTĂMÂNI - totul despre evoluţia copilului şi a gravidei SARCINA PE SĂPTĂMÂNI - totul despre evoluţia copilului şi a gravidei

529250 vizite | 2636 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1432940 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1003048 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671757 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

662019 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

579727 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.