"Iată de ce salata de cartofi sau de paste și orezul de la sushi îngrașă mai puțin"
Sursa de Sănătate logo
Nutriţie

2314 vizite

06-03-2017

0 comentarii

"Iată de ce salata de cartofi sau de paste și orezul de la sushi îngrașă mai puțin"

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic ne spune, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, care este adevărul din spatele îndemnului "Consumaţi probiotice":

"In căutarea unei digestii optime și a unei imunități de fier, apelăm din ce în ce mai des la probiotice, acele culturi de bacterii benefice concentrate într-o capsulă. Eficiența lor este din păcate relativă, puține trec de bariera acidă din stomac și și mai puține supraviețuiesc și se dezvoltă în colon. Ideea de a aduce "locuitori" noi, care să se aclimatizeze în intestinul nostru trebuie schimbată. Obiectivul ar fisă hrănim și să creștem populațiile de bacterii benefice deja existente! Nu de culturi noi de bacterii liofilizate avem nevoie, ci de hrană adecvată pentru colocatarii din colon. Bine hrăniți ei vor produce vitamine și acizi grași capabili să stimuleze imunitatea.
Ce trebuie să mâncăm pentru binele intestinului nostru? PREbiotice, adică fibre alimentare. Ce efect au ele? Pot fi consumate doar de bacteriile bune, care astfel vor crește și se vor multiplica conolizând teritorii din ce in ce mai ample. Interesant este că aceste fibre nu pot fi folosite de bacteriile rele, cele care dau balonare și probleme digestive (preferatul lor este zahărul!)
Fibrele cu efect prebiotic sunt în esență fragmente de glicozaharide, deci carbohidrați. Există 3 categorii:
- liliacee- praz, sparanghel, ceapă și usturoi, păstârnac
- asteracee- andive, anghinare
- amidon rezistent la digestie- banane verzi, cereale integrale (grâu, secară, ovăz)
Ca un mic secret culinar, tot amidon rezistent cu efect prebiotic avem și în cartofi, orez și paste făinoase fierte și consumate reci. Prin răcire amidonul se cristalizează și nu mai poate fi absorbit/digerat, așa că ajunge în colon unde hrănește bacteriile bune. Iată de ce salata de cartofi sau de paste și orezul de la sushi îngrașă mai puțin.
Introduceți mai des în meniu fibrele prebiotice de mai sus și intestinul vostru va fi fericit iar imunitatea se va întări. Sănătatea chiar vine din farfurie și nu trebuie să uităm că pe lângă nevoile noastre, trebuie să avem grijă și de nevoile coloniilor de bacterii benefice cu care împărțim viața. De binele lor depinde binele nostru!"

Taguri articol: nutritie cartofi mihaela bilic intestin imunitate balonare

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661366 vizite | 57217 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

46904 vizite | 8685 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17531 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431256 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001439 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671633 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661366 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.