Igienizarea dinților copiilor se face din primele luni de viață
Sursa de Sănătate logo
Dezvoltare

108 vizite

04-02-2025

0 comentarii

Igienizarea dinților copiilor se face din primele luni de viață

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Îngrijirea cavităţii bucale trebuie făcută cu mare atenţie, încă din primele luni de viaţă. Pentru că este foarte mic şi nu poate fi spălat pe dinţişori, bebeluşul va fi şters, uşor, în guriţă cu un tifon steril. Apoi, la vârsta de şase luni sau din momentul apariţiei primilor dinţişori este recomandat să se facă o igienizare cu un degetar de silicon, pentru a putea peria dinţii de lapte, eventual punând pastă fără fluor cât un bob de mazăre.

„Astfel, se asigură o îndepărtare a resturilor alimentare de pe dinţişori, cu degetarul, şi înlăturarea eventualelor resturi alimentare rămase pe obraz, partea internă, limba şi în jurul oaselor maxilare şi mandibulare. Realizarea după fiecare masă a igienei cavităţii orale, în primul an de viaţă sunt primii paşi în prevenirea cariilor dentare, halenei şi chiar a acelor pete negre inestetice de pe dinţi, denumite pigmentis negris. În plus, o dată cu apariţia măseluţelor de lapte putem trece la o periuţă normală, adecvată vârstei cu care curăţăm toate feţele dinţilor de lapte, respectând tehnica de periaj. În funcţie de înţelegerea şi capacitatea fiecărui copil, din momentul în care ştie să scuipe, se recomandă folosirea pastelor de dinţi cu fluor, şi chiar introducerea periuţei electrice, dar după vârsta de trei ani, cu care este indicat să se perieze dinţii de lapte timp de două minute, cel puţin de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, dar mai ales seara înainte de culcare”, a explicat dr. Valentina Munteanu, medic dentist.

Specialistul a subliniat ca cel mic să îşi formeze deprinderile în ce ceea priveşte menţinerea igienei orale, încă de la o vârstă fragedă, cum ar fi un an, un an şi jumătate.

Desigur, un aspect important îl are educaţia de acasă, care se va completa cu ajutorul calificat al unui medic dentist. Ca urmare, prima vizită la medic este bine să fie făcută atunci când copilul nu are nici o problemă dentară, ci să vina doar să se familiarizeze cu un cabinet stomatologic şi o parte din instrumente. Astfel, a adăugat dr. Munteanu. se previne teama de dentist. Ea spune că nu există o vârstă optimă, aceasta fiind lăsată la aprecierea părinţilor, dar, orientativ, la vârsta de trei ani este indicat ca micuţul să fi intrat măcar o dată în contact cu un medic dentist.

„Deşi uneori teoria este greu de urmat, vizitele la şase luni reprezintă o necesitate în zilele noastre, mai ales când alimentaţia este tot mai rafinată, iar tentaţiile dulci sunt accesibile tuturor. În acest fel, există riscul apariţiei cariilor dentare. Desigur, trebuie să existe o continuitate în frecvenţa periajului, folosirea unei paste şi periuţe adecvate vârstei, utilizând o tehnică de periaj adaptată capacităţii copilaşului de a folosi periuţa. Oricum, orice deprindere însuşită de timpuriu în viaţa noului membru al familiei va asigura o sănătate oro -dentară personală pe termen lung”, este de părere dr. Munteanu.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661391 vizite | 57218 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

48621 vizite | 8958 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17546 vizite | 1787 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431307 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001473 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671639 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661391 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577660 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.