Implantul dentar chirurgical ghidat, mai sigur, mai uşor, mai confortabil
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

9100 vizite

21-02-2022

0 comentarii

Implantul dentar chirurgical ghidat, mai sigur, mai uşor, mai confortabil

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Existenţa unei zone bogate în oferta osoasă permite, la ora actuală, ca prin intermediul unui software, să fie realizat un ghidaj chirurgical care să reducă din impactul traumatic al procedurii de inserare a implanturilor şi să eficientizeze rata de succes. Din punct de vedere vizual, un ghid chirurgical seamănă cu o gutieră de protecţie utilizată de sportivi pentru a-şi proteja dinţii. Cu toate acestea, scopul ghidului este diferit.

Specialiştii susţin că acesta se referă la o proteză detaşabilă în care există orificii speciale ce indică cu precizie maximă poziţiile unde trebuie inserate implanturile dentare. Atenţie! Ghidajul este diferenţiat în cazul fiecărui pacient în parte şi este realizat în cadrul cabinetelor medicale pe baza datelor de diagnostic ale pacientului. Înainte de toate, însă, trebuie să ştiţi că procedura în sine îi permite medicului implantolog să aibă un control maxim pe parcursul operaţiei. Datorită utilizării unui astfel de instrument, instalarea implanturilor este mult mai uşoară şi mai sigură. Este important totuşi ca medicul ce utilizează ghidul să deţină un grad de experienţă în domeniul implantologiei dentare. De ce? Pentru că el trebuie să se asigure că ghidul chirurgical a fost plasat pe arcadă în poziţia corectă şi că acesta nu va prezenta niciun fel de mobilitate, atât în repaus, cât şi în timpul realizării manoperelor. „Ghidul chirurgical reprezintă o matriţă din răşină biocompatibilă, realizată după măsurători digitale care îi oferă specialistului ghidajul necesar pentru inserarea implantului dentar cu o precizie confortantă pentru succesul procedurii de implantare. Nu există două ghiduri identice. De fapt, fiecare dintre ele este realizat în clinică, pe baza datelor de diagnostic ale pacientului. În implantologia modernă 3D, cele mai frecvente complicaţii apar datorită poziţiei greşite sau imperfecte a implanturilor. Inserarea lor, care în multe situaţii trebuie să fie perfectă este foarte greu de obţinut intraoperator de medicul implantolog. Trebuie precizat că multe dintre rezultatele obţinute sunt imperfecte din punct de vedere protetic (al lucrării de pe implanturi), chiar dacă chirurgical le considerăm bine poziţionate.

Prin intermediul Imprimantei 3 D, inserarea implanturilor se realizează prin ghidare, realizându-se o procedură chirurgicală minim invazivă”, a explicat dr. Cristian Mina. Medicul constănţean, absolvent al programului de masterat al Universităţii „Unicamillus” din Roma şi al Istituto Stomatologico Toscano, ȋn domeniul implantologiei, a enunţat câteva dintre beneficiile procedurii amintite. În primul rând, aceasta reprezintă o metodă precisă şi consistentă în inserarea implantului. În ceea ce priveşte rezultatele, acestea sunt predictibile, în comparaţie cu metoda fără ghid, când realitatea momentului chirurgical poate genera zone şi ax de inserţie diferite faţă de aşteptările medicului. Apoi, timpul chirurgical este diminuat semnificativ, de asemenea vindecarea este rapidă, în cele mai multe cazuri nefiind necesare incizia şi sutura. De asemenea, în situaţiile în care inserarea necesită incizie, nu poate fi transgingivală, timpul scade la jumătate, cu un grad de precizie aproape de perfecţiune.

Taguri articol: sfatul medicului implant dentar stomatologie

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661398 vizite | 57219 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

48894 vizite | 8987 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17547 vizite | 1787 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431316 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001475 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671640 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661398 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577664 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.