Importanţa kinetoterapiei în scolioze
Sursa de Sănătate logo

Recuperare medicala aqua, kinetoterapie (7)

Recuperare medicala aqua, kinetoterapie (7)
Boli şi afecţiuni

4552 vizite

28-04-2014

0 comentarii

Importanţa kinetoterapiei în scolioze

Articol publicat de Dr. Mădălina Iliescu
Puteţi beneficia de o evaluare clinică complexă şi alcătuirea unui program terapeutic adecvat statusului funcţional în CENTRUL DE RECUPERARE AQUA.
Scolioza în „C” dreapta sau stânga, în funcţie de partea în care este convexitatea, este o deficienţă a coloanei vertebrale sub formă de deviaţie în plan frontal, care dă corpului o înclinare de partea concavităţii, în raport cu gradul curburii. Compensarea deviaţiei iniţiale de o deviaţie de partea opusă determină apariţia scoliozei în „S”. Corectarea acestor deficienţe se face prin poziţionarea corpului de aşa manieră încât să obţinem relaxarea musculaturii contractate şi contractarea musculaturii relaxate, prin aplicarea exerciţiilor ce urmăresc tonificarea în regim de scurtare a grupelor musculare ale spatelui de partea convexităţii, tonifierea în condiţii de lungire a musculaturii de partea concavităţii, precum şi prin formarea reflexului de atitudine corectă a corpului, atât pe parcursul exerciţiilor de gimnastică, cât şi în timpul activităţilor zilnice. Exerciţiile se vor executa din poziţia şezând, stând cu sprijin asimetric, pe genunchi, pe genunchi cu sprijin pe palme şi constau din aplecări laterale, de partea convexităţii curburii coloanei vertebrale, menţinerea trunchiului în poziţie corectivă şi exerciţii de respiraţie. Gimnastica kinetică combate dezechilibrele musculo-ligamentare şi dezvoltă grupele musculare necesare menţinerii corecţiei obţinute prin gimnastică posturală. Exerciţiile se fac cu coloana în extensie (cât mai dreaptă, chiar forţarea spre spate), întrucât în flexie sunt favorizate deviaţiile laterale. Segmentele care nu participă la mişcare trebuie blocate pentru a evita mişcările compensatorii. Mişcările active corective îşi exercită acţiunea asupra curburii scoliotice principale fie indirect - prin intermediul centurilor şi prin travaliul mişcărilor paravertebrale: - exerciţii corective cu „scurtare” aplicate la nivelul convexităţii (unde muşchii sunt permanent contractaţi, surmenaţi şi alungiţi pentru a menţine echilibrul rahidian), masajul, razele ultrascurte, ultrasunetele favorizează efectuarea exerciţiilor; - exerciţii corective cu „alungire” aplicate la nivelul concavităţii curburii scoliotice (unde s-au produs retracţii musculo-aponevrotice şi unde apar mai întâi procesele artrozice) ajutate prin tracţiuni vertebrale, precedate de termoterapie şi urmate de masaj, suspendări asimetrice la spalier cu braţul de partea concavităţii mai sus. Gimnastica respiratorie în scolioze este, de fapt, inseparabilă de exerciţiile specifice corective. Fiecare exerciţiu este însoţit de mişcări respiratorii şi expiratorii ritmice, la care se asociază instruirea bolnavului pentru respiraţia unilaterală. Se pot asocia şi exerciţii separate de respiraţie sau precedând exerciţiile kinetice, dar acestea nu trebuie prea mult folosite, căci duc la oboseală şi perturbaţii prin hiperoxigenare, atâta vreme cât nevoia de oxigen nu este creată de o activitate musculară echivalentă. Puteţi beneficia de o evaluare clinică complexă şi alcătuirea unui program terapeutic adecvat statusului funcţional în CENTRUL DE RECUPERARE AQUA.  
Taguri articol: balneologie CENTRUL DE RECUPERARE AQUA fizioterapie important madalina iliescu recuperare terapii alternative

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661364 vizite | 57217 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

46402 vizite | 8594 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17531 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431245 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001427 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671632 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661364 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.