Imunizarea copiilor cu ajutorul vaccinurilor. Unele afecţiuni pot fi mortale
Sursa de Sănătate logo
Pediatrie

5991 vizite

16-05-2016

0 comentarii

Imunizarea copiilor cu ajutorul vaccinurilor. Unele afecţiuni pot fi mortale

Imunizarea organismuluieste un mod de a-l proteja împotriva anumitor boli. Anumite afecţiuni pot fi mortale pentru copii, iar altele pot lăsa sechele, în urma cărora copilul poate suferi toată viaţa. Acesta este unul din motivele pentru care, imunizarea prin vaccinarese face încă din primele zilede viaţă ale nou-născutului.

Vaccinurile realizează o imunizare activă a organismului faţă de o serie de boli produse de agenţi infecţioşi (virusuri sau bacterii). Utilizarea vaccinurilor de-a lungul ultimului secol a determinat eradicarea unor boli, precum variola, sau restrângerea foarte importantă a altor boli, de exemplu poliomielita, difteria, tetanosul, rujeola etc., ne informează specialiştii.

Specialistul în pediatrie, dr. Lenuţa Malcea, în cadrul Spitalului privat Euromaterna, ne explică importanţa vaccinurilor şi de ce acestea nu ar trebui evitate.

„Bolile care sunt prevenite prin vaccinuri s-au dovedit a fi boli grave sau foarte grave astfel încât, utilizarea pe scară largă a vaccinurilor a făcut ca un număr extrem de mare de copiii şi adulţi să fie scutiţi de aceste boli. Morbiditatea şi mortalitatea prin boli infecto-contagioase a scăzut la nivel global, iar speranţa de viaţă a crescut semnificativ”, potrivit specialistului.

Este important ca imunizarea să se facă de la o vârstă fragedă. Studiile au demonstrat că iniţierea imunizărilor active la vârste mici este necesară şi reprezintă un avantaj major în creşterea rezistenţei organismului la boli contagioase.

„Ca orice produs medicamentos, vaccinurile au efecte secundare şi reacţii adverse, incidente, accidente şi complicaţii a căror frecvenţă este variabilă în funcţie de preparat. La nivel general, beneficiile administrării de vaccinuri sunt imens mai multe şi mai importante în comparaţie cu neajunsurile. Din fericire, efectele secundare minore sunt cele care prevalează în comparaţie cu complicaţiile majore care sunt foarte rare”, ne explică medicul pediatru.

De ce trebuie să ne vaccinăm copiii?

Deşi vaccinurile pot avea anumite efecte secundare, bolile pe care acestea le pot preveni pot cauza prejudicii mult mai mari.

„În nici un caz vaccinurile nu sunt mai periculoase decât boala, vaccinul produce într-un timp variabil creşterea nivelului de anticorpi faţă de agenţii patogeni şi acesta este un proces care se desfăşoară fără simptome clinice, pe când bolile infecţioase produse de respectivii agenţi patogeni, faţă de care administrăm vaccinurile, produc o simptomatologie clinică individualizată, cu simptome de gravitate variabilă adesea cu complicaţii majore, ceea ce afec-tează populaţia infantilă, familiile şi împovărează sistemul de sănătate”, adaugă specialistul.

Medicul specialist recomandă părinţilor care sunt pregătiţi să refuze vaccinările sau sunt nehotărâţi în ceea ce priveşte vaccinările copiilor lor, să se informeze din surse autorizate, medici neonatologi, pediatri, infecţionişti, cu privire la beneficiile şi riscurile vaccinurilor.

„Să ia în calcul circulaţia masivă a persoanelor dintr-un loc în altul şi să încerce să realizeze riscul la care sunt, eventual, supuşi copiii nevaccinaţi, prin voinţa părinţilor lor, dar şi copiii din jur care încă nu au ajuns la vârsta vaccinării şi care pot fi expuşi bolilor infecto-contagioase, deoarece anumite vaccinuri, antirujeolic, antioreion, antirubeolic, antivaricelă, se efectuează în jurul vârstei de un an, iar aceşti copii pot fi expuşi bolilor înainte sa fie vaccinaţi”, conchide specialistul.

Pentru informaţii suplimentare puteţi apela numărul de telefon al Spitalului privat Euromaterna, 0241.60.55.55.

Taguri articol: sfatul medicului vaccin vaccinare euromaterna bebe

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661354 vizite | 57216 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

45723 vizite | 8477 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17524 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431229 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001423 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671631 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661354 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.