Imunoterapia, cel mai eficient tratament pentru alergii
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

10677 vizite

24-04-2017

0 comentarii

Imunoterapia, cel mai eficient tratament pentru alergii

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Imunoterapia cu vaccin antialergic modifică sistemul imunitar astfel încât acesta să devină tolerant cu alergenii, substanţele ce produc simptomele alergiilor. Vaccinul antialergic se administrează prin creşterea treptată a dozelor la fiecare administrare a vaccinului, testând toleranţa şi răspunsul pacientului, până se ajunge la o doză de întreţinere ce se administrează pacientului alergic timp de minim trei ani.

Medicii specialişti spun că imunoterapia este singurul tratament curativ al alergiei, spre deosebire de tratamentul medicamentos, ce nu influenţează istoricul natural al bolii, astfel încât, la întreruperea medicamentelor, simptomele de alergie reapar.

„Vaccinul antialergic este recomandat pacienţilor cu astm alergic, rinită alergică, conjunctivită alergică şi alergie la înţepătura de albină sau viespe. Înainte de a decide începerea imunoterapiei cu vaccin antialergic, se iau în considerare câteva aspecte. În primul rând, dorinţa pacientului de a evita tratamentul medicamentos pe termen lung (fără vaccin antialergic, bolile alergice sunt boli cronice ce necesită tratament medicamentos pe termen lung. Tratamentul medicamentos nu modifică evoluţia bolilor alergice, singura soluţie curativă este vaccinul antialergic). De asemenea, trebuie să se ia în considerare şi importanţa alergiei în declanşarea simptomelor, dar şi disponibilitatea de timp, deoarece vaccinul se administrează zilnic sau de câteva ori pe săptămână, iar pacientul trebuie să aibă răbdare”, explică dr. Doina Pîrîu, medic primar pneumolog, somnologie, alergologie şi imunologie clinică.

Cine poate beneficia de imunoterapie

Imunoterapia cu vaccin antialergic se poate aplica în siguranţă la copii şi adulţi, la pacienţii cu astm, rinită alergică, conjunctivită alergică, cu condiţia ca boala alergică să fie bine controlată şi monitorizată şi ca vaccinul şi schema de dozare să fie bine alese. În aceste condiţii, numai medicul alergolog poate decide şi administra vaccinul antialergic.

„Ca orice vaccin, vaccinul antialergic modifică sistemul imunitar cu apariţia toleranţei la alergeni (aceştia nu mai declanşează răspuns din partea organismului). Imunitatea instalată este de lungă durată, frecvent toată viaţa. Cu timpul, dispare necesarul de medicaţie antialergică şi creşte pragul de concentraţie alergenică la care poţi să te expui fără a avea simptome. În plus, vaccinul antialergic efectuat cât mai repede, după diagnosticul alergiei, previne apariţia de sensibilizări la alţi alergeni, iar la pacienţii cu rinită alergică împiedică apariţia astmului”, adaugă medicul specialist.

Alergia este o boală cronică ce evoluează spre severitate şi necesită tratament medicamentos de lungă durată sau repetitiv, pentru controlul simptomelor. În timp, alergia poate deveni mai severă. De asemenea, rinita alergică poate evolua către astm sau astmul poate trece dintr-o formă uşoară într-una severă.

Dacă pacienţii nu răspund la vaccinul antialergic, înseamnă că doza de alergen din vaccin nu este suficientă, alergenul la care se face vaccinul nu este cel relevant pentru simptomele respective ori pacientul este expus permanent la nivele mari de alergen în mediul înconjurător sau la alţi triggeri non-alergici (fum de ţigară, poluare etc).

Când se poate opri vaccinul antialergic

Odată ce este atinsă doza de menţinere (cu administrare lunară), vaccinul antialergic se administrează pe o durată de 3-5 ani. Acesta se va întrerupe dacă testul de provocare la alergen este negativ şi dacă anticorpii specifici alergiei s-au diminuat considerabil, fiind înlocuiţi cu anticorpi protectivi.

„Ca la orice administrare de vaccin, pot apărea reacţii adverse, locale sau generale. Reacţii locale, la locul injecţiei, cu roşeaţă, căldură, prurit, tumefiere sau durere ce apar imediat sau la câteva ore de la vaccin. Sunt cele mai frecvent întâlnite şi total nepericuloase şi se tratează cu comprese cu apă rece şi intensificarea tratamentului antialergic. Reacţiile sistemice, la distanţă de locul injecţiei, cum ar fi urticarie generalizată, blocaj sau secreţii nazale, criză de astm sau şocul anafilactic, care este o reacţie foarte rară. Aceste reacţii sunt mult mai rare decât cele locale şi apar în primele 30 minute de la administrarea vaccinului. Supravegherea după vaccin în cabinetul alergologic şi administrarea acestuia numai sub supravegherea medicului alergolog sunt esenţiale, permit prevenirea acestor inconveniente ale vaccinului antialergic”, conchide specialistul.

Pentru detalii, programări, consultaţii şi consiliere, apelaţi numerele de telefon ale clinicii Diamed Clinic Research, 0341.452.499, 0721.285.696.

Taguri articol: sfatul medicului alergii alergologie astm boala boli consiliere copii diagnostic imunologie imunitate pneumolog poluare vaccin diamed clinic research

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

564242 vizite | 113 comentarii

Ce semne îţi arată că ai un ficat bolnav Ce semne îţi arată că ai un ficat bolnav

56427 vizite | 58 comentarii

Cum ştii dacă ai probleme cu glanda tiroidă Cum ştii dacă ai probleme cu glanda tiroidă

43556 vizite | 41 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1428085 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

998551 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671219 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577257 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

564242 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.