Începe sezonul bolilor digestive. Enterovirozele stau la pândă
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

2670 vizite

01-05-2017

0 comentarii

Începe sezonul bolilor digestive. Enterovirozele stau la pândă

Sunt afecţiuni cauzate de bacterii, virusuri, paraziţi, ce se transmit prinintermediul mâinilor şi veselei murdare, a muştelor, gândacilor, rozătoarelor, a alimentelor şi apei contaminate. Aceste afecţiuni devin tot mai frecvente, odată cu creşterea valorilor termice. De aceea, pentru a preveni afecţiunile cu poartă de intrare digestivă, toată lumea trebuie să respecte câteva recomandări.


„Pentru că vremea se încălzeşte tot mai mult, trebuie să se evite prepararea alimentelor cu mai mult de 2-3 ore înaintea consumului, iar păstrarea alimentelor să se facă la temperaturi de 4-8 grade Celsius. De asemenea, alimentele pentru sugari trebuie consumate imediat după prepararea lor, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider.A se evita contactul între alimentele nepreparate şi cele preparate. Spălaţi atent recipientele în care se realizează prepararea şi păstrarea alimentelor.


Spălaţi mâinile cu apă şi săpun înainte de prepararea alimentelor.


Fructele, zarzavaturile şi verdeţurile trebuie spălate foarte bine, sub jet de apă. Asiguraţi condiţiile necesare evitării oricărui contact între alimentele destinate consumului şi insecte sau rozătoare”, explică dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătăţii.


Specialiştii indică a se fierbe apa, în cazul în care există îndoieli asupra calităţii surselor de apă ce sunt folosite pentru consumul uman şi prepararea alimentelor.
Nerespectarea acestor recomandări poate să ducă la apariţia unor afecţiuni, precum: enteroviroze, hepatită virală de tip A, salmoneloze, febră tifoidă, toxiinfecţii alimentare, botulism, dizenterie, diaree acută cu Escherichia coli, holeră, dizenterie amibiană, trichinoză, lambliază etc.
Dacă prezentaţi: vărsături, crampe abdominale, scaune diareice, cu sau fără febră, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică vă sfătuiesc să vă prezentaţi, de urgenţă, la medicul de familie sau la Secţia de Urgenţe.

Taguri articol: sfatul medicului diaree urgenţe loti popescu boli şi afecţiuni boli digestive

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660416 vizite | 21820 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7881 vizite | 831 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9322 vizite | 718 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429223 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000182 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671447 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660416 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.