Începe sezonul gripal. Cum ne putem feri de boală
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

913 vizite

15-10-2018

0 comentarii

Începe sezonul gripal. Cum ne putem feri de boală

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Gripa începe să lovească din nou. Începând cu luna octombrie şi până în primăvară, numeroase persoane sunt afectate de gripă. Aceasta este o boală acută, infecţioasă, foarte contagioasă, produsă de virusul gripal. Potrivit dr. Lavinia Băncilă, medic de familie, gripa se poate transmite prin picăturile răspândite de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută sau, indirect, atunci când picăturile sau secreţiile din nas sau gât ajung pe mâini sau pe alte suprafeţe care sunt atinse de alte persoane, care îşi duc apoi mâna la gură sau nas.

Simptomele gripei constau în frisoane, febră (39-40°C), dureri de cap, ale globilor oculari, ale muşchilor şi articulaţiilor, stare de slăbiciune generală, senzaţia de înţepături în nas şi gât, strănut, secreţii nazale apoase, nas înfundat, tuse seacă, chinuitoare. Tabloul clinic poate varia de la infecţie asimptomatică la pneumonie severă, soldată cu deces.

Aşa că, dragi constănţeni, nu ezitaţi, la apariţia primelor semne şi simptome de gripă mergeţi la medic.

Singura măsură specifică de prevenire a gripei este vaccinarea antigripală recomandată grupelor de populaţie care pot transmite gripa, cât şi persoanelor cu risc crescut de a face complicaţii datorate gripei (persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide).

Precizăm că vaccinul gripal distribuit în acest an conţine antigenele necesare pentru prevenirea infecţiei cu virusul AH1N1 pdm09, AH3N2 şi B. Ca şi până acum, campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se va derula prin cabinetele medicilor de familie, în spitale şi unităţi medico-sociale.

Având în vedere că în perioada imediat următoare vor fi afectaţi tot mai multe persoane de boală, medicul spune că populaţia ar trebui să ia câteva măsuri de prevenire a gripei. Acestea constau în evitarea aglomeraţiilor; evitarea contactului cu persoanele bolnave; păstrarea distanţei cei care tuşesc sau strănută. Totodată, oamenii sunt sfătuiţi să folosească, neapărat, şerveţelele, în caz de tuse sau strănut şi să le arunce la coşul de gunoi după utilizare. O altă recomandare este ca fiecare dintre dumneavoastră să vă spălaţi pe mâini cu apă caldă şi săpun, mai ales dacă strănutaţi, tuşiţi, vă suflaţi nasul ori mergeţi la masă. În acelaşi timp, este necesară creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C, aerisirea încăperilor, adoptarea unui stil vestimentar potrivit sezonului.

Spre exemplu, fructele, cum ar fi citricele, dar şi legumele proaspete reprezintă cele mai potrivite surse de vitamina C. De asemenea, există şi o serie de produse naturiste care măresc aportul de vitamina C, produse pe care le puteţi găsi foarte uşor în magazinele de profil.

Apoi, ceaiul fierbinte, cu lămâie şi miere, în această perioadă, vă aduce multiple beneficii. Astfel, inhalarea aburilor poate ameliora congestia nazală, iar lichidul cald vă calmează gâtul. Pe de altă parte, ceaiul verde şi cel negru conţin antioxidanţi, care vă ajută să luptaţi cu boala.

„Şi zincul are proprietăţi antivirale, acesta prevenind formarea unor proteine cu ajutorul cărora se înmulţesc virusurile. Toamna şi iarna este indicată mărirea aportului de zinc, pentru că acest mineral contribuie să întărirea sistemului imunitar şi protejează împotriva acţiunii patogenilor”, a mai spus medicul.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660419 vizite | 21977 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7885 vizite | 835 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9336 vizite | 727 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429224 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000182 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671447 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660419 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.