Incontinenţa urinară - cauze şi simptome
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

1490 vizite

15-11-2015

0 comentarii

Incontinenţa urinară - cauze şi simptome

Incontinenţa urinară este o boală comună, de multe ori foarte jenantă, ce presupune pierderea controlului asupra vezicii urinare - pierdere involuntară de urină.Severitatea afecţiunii variază de la ocazionalele scurgeri de urină când tuşiţi sau strănutaţi până la nevoia bruscă şi puternică de a urina astfel încât pacientul nu reuşeşte să ajungă la toaletă la timp.Dacă incontinența urinară vă afectează activitățile de zi cu zi, nu ezitati sa consultati medicul.Majoritatea pacienţilor pot ţine însă afecţiunea sub control printr-un regim şi stil de viaţă sănătos sau prin tratament.

Simptome

Unii oameni au scurgeri ocazionale, minore de urină. Alții udă hainele frecvent. Deşi există mai multe tipuri de incontinenţă urinară, cele mai frecvente sunt:


Când este nevoie să mergeţi la medic

Dacă incontinenţa este frecventă sau afectează calitatea vieţii, este important să cereţi sfatul medicului, deoarece incontinenţa urinară poate ascunde în spatele ei afecţiuni mai grave.


Cauze

Incontinenţa urinară nu este o boală, este un simptom. Ea poate fi cauzată de obiceiurile de zi cu zi, alte probleme medicale şi chiar probleme fizice. O evaluare completă a situaţiei de către medicul dumneavoastră poate ajuta la determinarea afecţiunii care se ascunde în spatele incontinenţei urinare.De asemenea, anumite alimente, băuturi și medicamente pot acționa ca diuretice - stimularea vezicii urinare și creșterea volumului de urină. Printre acestea se numără:

Incontinența urinară poate fi cauzată totodată de afecţiuni uşor tratabile, cum ar fi:

În cazul incontinențeor urinare persistente, la baza lor pot sta următoarele probleme:

  • Sarcina. Schimbările hormonale şi greutatea crescută a uterului pot duce la incontinenţă.
  • Naştere. Naştere vaginală poate slăbi muşchii care controlează vezica urinară.
  • Înaintarea în vârstă. Îmbătrânirea muschiului vezicii urinare poate reduce capacitatea vezicii urinare de a stoca şi reţine urina.
  • Menopauza. După menopauză, femeile produc mai putin estrogen, un hormon care ajuta la mentinerea sănătoasă a mucoasei vezicii urinare si uretrei. Deteriorarea acestor țesuturi pot agrava incontinenta.
  • Histerectomia. Orice operaţie care implica sistemul reproductiv al unei femei, inclusiv îndepărtarea uterului, poate deteriora muşchii pelvieni.
  • Probleme de prostată. La bărbaţii mai în vârstă, incontinenţa provine adesea de la problemele cu prostata.
  • Cancerul de prostată. La bărbaţi, incontinenta poate fi asociată cu cancerul de prostată. Dar cel mai adesea, incontinenţa este un efect secundar al tratamentelor pentru cancerul de prostată.
  • Obstrucţia. O tumoare pe tractul urinar poate bloca fluxul normal de urină. Pietrele urinare - mase dure care se formează în vezica urinară - uneori duc la scurgeri de urină.
  • Tulburări neurologice. Scleroza multipla, boala Parkinson, accidentul vascular cerebral, o tumoare pe creier sau un leziuni ale coloanei pot interfera cu semnalele nervoase implicate în controlul vezicii urinare, cauzând incontinență urinară.

Taguri articol: familie boli şi afecţiuni incontinenta urinara urologie infecţie urinară

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661359 vizite | 57216 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

45922 vizite | 8510 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17527 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431232 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001425 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671632 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661359 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.