Încredere în sine! Înotul îmbunătăţeşte starea emoţională a copiilor
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

504 vizite

01-07-2019

0 comentarii

Încredere în sine! Înotul îmbunătăţeşte starea emoţională a copiilor

Înotul este o activitate care stimulează dezvoltarea fizică armonioasă a copiilor, cu multiple implicații pozitive pentru sănătate. Beneficiul major este dat de faptul că această formă de exercițiu fizic antrenează musculatura întregului organism fără să pună presiune pe articulații, un aspect important şi în cazul adulților, dar cu atât mai important în cazul copiilor care au încheieturile mult mai „laxe” şi mai vulnerabile.

În plus, înotul este o formă de aerobic, adică un sport care favorizează oxigenarea şi stimulează activitatea cardiacă, de aceea ar trebui practicat de la vârste cât mai mici, specifică healthline.com.

Beneficiile emoționale pe care le presupune înotul sunt foarte importante, mai ales în condițiile în care, şi din punct de vedere psihic, copilul se află în dezvoltare. Înotul poate îmbunătăți starea emoțională, contribuie la scăderea anxietății şi este un factor major în privința creșterii încrederii în sine. Acest lucru este dat de faptul că cel mic învață să înoate, își depășește frica de apă şi câștigă în plus abilități de supraviețuitor. Mai mult, înotul poate ajuta copilul să socializeze şi să-şi formeze un grup nou de prieteni printre copiii care merg la bazin.

Înotul este o modalitate ideală de a arde calorii. Din acest motiv, copiii cu probleme de greutate sunt printre beneficiarii acestui sport. Spre deosebire de alte tipuri de activități fizice care presupun efort şi rigoare, înotul oferă beneficii similare, dar rămâne o activitate distractivă care combină amuzamentul cu arderea caloriilor.

Studiile arată că, în cazul copiilor cu artrită juvenilă, a celor cu deformări la nivelul coloanei, înotul ajută la calmarea durerilor, ba mai mult, poate ajuta chiar la corectarea curburilor nefirești ale coloanei. De asemenea, s-a observat că printre copii care suferă de astm, cei care înoată regulat au crize mai rare şi de intensități mai mici, acest lucru fiind dat de faptul că înotul îmbunătățește respirația şi mărește capacitatea toracică. De asemenea, este cunoscut faptul că înotul în piscină, ca şi cel în aer liber, care presupune şi inspirarea de aerosoli, ajută la menținerea umidității căilor respiratorii şi facilitează respirația.

Madlena CĂLUGĂREANU

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660356 vizite | 18924 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7699 vizite | 751 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9136 vizite | 646 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429173 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000163 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671440 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660356 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577341 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.