Infertilitatea masculină. Medicii trag un semnal de alarmă
Sursa de Sănătate logo
Fertilitate

2611 vizite

19-11-2015

2 comentarii

Infertilitatea masculină. Medicii trag un semnal de alarmă

Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir

Nu mai este o noutate că în ţara noastră natalitatea este în scădere. De cele mai multe ori, infertilitatea în cuplu este considerată a fi o problemă exclusiv a femeilor. Specialiştii atrag însă atenţia că şi bărbaţii au probleme de infertilitate, însă, fie din ruşine, fie din comoditate, ajung la medic târziu.

Un caz rar de infertilitate masculină l-a determinat pe prof. univ. dr.Viorel Tode, medic primar urolog, să tragă un semnal de alarmă cu privire la importanţa controlului medical şi depistării din timp a acestei probleme. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 31 de ani, căsătorit de cinci ani, care s-a prezentat la medic din cauza imposibilităţii de a avea copii. În urma examinărilor medicale, s-a constatat că bărbatul nu prezenta testicule în scrot - unul dintre ele era prezent în regiunea inghinală, iar celălalt era absent. Deşi bărbatul a întreţinut raporturi sexuale normale, numărul de spermatozoizi era nul.

Oamenii nu mai fac controale medicale

Dr. Viorel Tode consideră că vina o poartă oamenii care refuză să consulte un medic din timp.„Nu este de conceput ca abia la vârsta de 31 de ani un bărbat să se prezinte cu punga scrotală nelocuită. Examenul clinic complet al bărbatului este obligatoriu încă de la naştere. Nu se mai examinează elevii la şcoală, pentru că nu mai sunt medici şcolari, iar la admiterea la liceu sau facultate se fac testări superficiale. Înainte astfel de examene medicale se realizau la armată, dar serviciul militar nu se mai efectuează. Nu se solicită analize de genul acesta nici pentru certificatele prenupţiale şi nici la angajare”,declară medicul specialist.

Infertilitatea în cuplu

Infertilitatea reprezintă incapacitatea unui cuplu de a obţine o sarcină după un an de contacte sexuale neprotejate. Potrivit dr. Viorel Tode, infertilitatea este două tipuri. Cea primară are loc atunci când„un cuplu nu a avut nicio sarcină, iar cea secundară este cea în care nu mai apar noi sarcini”. Pe de altă parte, sterilitatea este infertilitatea dovedită şi ireversibilă”.Ea poate fi determinată de unele intervenţii chirurgicale, traumatisme sau torsiuni ce pot duce la atrofia testiculelor, alterări ale funcţiilor ejaculatorii sau erectile.

Medicul subliniază că infertilitatea afectează atât bărbaţii, cât şi femeile. Fertilitatea maximă este atinsă în jurul vârstei de 24 de ani - începe de la 13 ani şi se menţine până la aproximativ 65 ani.

Aproximativ o treime din cuplurile căsătorite procreează în următorii doi-patru ani după căsătorie. În cazul unui cuplu sănătos, în 25 la sută din cazuri, sarcina apare în prima lună, în 70 la sută, în primele şase luni, iar în 90 la sută din cazuri, în primul an. Statisticile europene arată că 25 la sută din cupluri nu reuşesc să conceapă după un an, 15 la sută solicită ajutor medical, iar cinci la sută rămân fără copii.

„Frecvenţa contactelor sexuale este importantă - un raport la trei zile, spermatozoizii fiind viabili în mucusul vaginal 48 de ore. Pentru procreare este important ca raportul sexual să aibă loc în ziua ovulaţiei sau în cele două zile precedente acesteia”,precizează dr. Viorel Tode.


Factorii care contribuie la instalarea infertilităţii masculine

Principalii factori care contribuie la dezvoltarea infertilităţii la bărbaţi sunt

infecţiile testiculului şi prostatei, bolile febrile prelungite, absenţa vaselor deferente, cancerul testicular. De asemenea, medicul atrage atenţia că şi fumatul asociat varicocelului, consumul de alcool, cofeină şi canabis, consumul exagerat al unor medicamente, pesticidele sau stresul pot fi responsabile pentru infertilitate. Alte boli precum hepatita cronică, diabetul zaharat, scleroza multiplă, anomaliile congenitale de structură sau poziţie a testiculelor pot duce la infertilitate.


Unde ne tratăm

Evaluarea cuplului fertil trebuie efectuată de către medici specialişti, în primul rând de către un ginecolog, putând fi solicitaţi şi urologul, endocrinologul, medicul de laborator sau specialistul în imagistică.

Se realizează anamneza sexuală care„se referă la activitatea sexuală, frecvenţa contactelor, modalitatea relaţiilor, durata acestora, folosirea sau nu a contraceptivelor”,afirmă medicul specialist.

La examenul de laborator pentru determinarea fertilităţii se vor cere: spermograma cu spermocultură şi antibiograma, determinări hormonale, LH, FSH, testosteron, estradiol, determinarea anomaliilor cromozomiale, biopsia testiculară, analiza capacităţii de fertilizare a spermatozoizilor.

Examinările clinice şi paraclinice trebuie să precizeze prezenţa sau absenţa infertilităţii masculine, cauza şi dacă este sau nu un proces reversibil, probabilitatea obţinerii unei sarcini prin inseminare folosind sperma partenerului cea de la donator (în cazul infertilităţii feminine).

„Recomandăm prezentarea pacienţilor de sex masculin la urolog pentru efectuarea examenelor clinice şi paraclinice în scopul diagnosticării şi începerii din timp a tratamentului pentru afecţiunile patologice care pot determina infertilitatea masculină”,mai spune dr. Viorel Tode.

Comentează aici

2 comentarii

20 noiembrie 2015 sandica
masculinitate

stimati barbati, daca va respectati pe voi insiva, nu mai mergeti la prostituate, respectati-va sotiile sau prietenele.

20 noiembrie 2015 Mihai
Natalitate

Din ce am observat natalitatea este în scădere și din cauza faptului ca doctorii fac mult prea multe cezariene mămicilor complet sănătoase, fără nici o problema la nastere, probabil din comoditate iar oamenii nu sunt informați corect, ei afla de-abia după al doilea copil ca nu pot face mai mulți copii. Mie mi sa spus de către doctor ca se pot face trei copii prin cezariana, dar atunci când a fost cazul am aflat ca la al treilea riscurile sunt foarte mari pentru mămică și sfatul(altui) doctor a fost sa nu se mai facă și al treilea. Sunt foarte supărat pe primul doctor (Rusa il cheama, e cunoscut în constanta) care ne-a mințit practic pentru ca el sa aibă o operație ușoară și sa își ia banii, iar noi nu mai putem face al treilea copil. Ar trebui ca doctorii sa facă cezariana doar atunci când este necesar, ar trebui data o lege care sa împiedice doctorii sa facă cezariana atunci când nu este cazul. Natalitatea ar creste cu siguranță, eu nu sunt singurul caz, alte persoane apropiate sunt în aceeași situație.

Articole recomandate

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

323607 vizite | 48305 comentarii

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

29760 vizite | 12616 comentarii

„Vaccinarea, act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?” „Vaccinarea, act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?”

324726 vizite | 3486 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1343862 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

954026 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

625706 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

550101 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

488718 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.