Îngrijirea corectă a "piciorului diabetic"
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

2091 vizite

30-10-2015

0 comentarii

Îngrijirea corectă a "piciorului diabetic"

Articol publicat de Andreea Năstase

Pacienţii cu diabet zaharat ar trebui să ţină cont de o serie de reguli de igienă şi îngrijire a picioarelor - „Cele zece porunci ale picio-rului diabetic”, indicaţii care pot contribui decisiv la prevenirea şi diagnosticarea precoce a compli-caţiilor piciorului diabetic:• Inspectaţi-vă zilnic picioarele şi folosiţi o oglindă sau rugaţi o altă persoană să vă ajute • Spălaţi-vă zilnic picioarele, cu grijă • Ştergeţi-vă picioarele cu atenţie; nu lăsaţi umed spaţiul dintre degete, deoarece umezeala favorizează apariţia micozelor • Aplicaţi pe picioare creme hidratante pentru îngrijirea pielii; pe pielea uscată apar fisuri şi în felul acesta se pot produce infecţii• Unghiile trebuie tăiate cu atenţie, drept, nu prea scurt; folosiţi pile pentru a nu avea colţuri ascuţite • Folosiţi numai încălţăminte adecvată, niciodată cu barete; pantofii noi se vor purta progresiv pentru acomodare • Nu umblaţi desculţ sau doar cu ciorapi • Folosiţi ciorapi care absorb transpiraţia, care permit picioarelor să se aerisească şi să se menţină uscate.

Senzaţia de picioare reci dispare doar prin tratament adecvat, prescris de medic, şi nicidecum prin încălzirea lor cu sticle, cărămizi sau apropierea de foc. Acestea pot provoca arsuri grave.

„Principalele modalităţi de prevenţie ale complicaţiilor piciorului diabetic sunt educaţia pacientului cu diabet zaharat cu privire la managementul corect al acestei afecţiuni în preîntâmpinarea complicaţiilor, examinarea zilnică a picioarelor, îngrijirea corectă a acestora şi purtarea încălţămintei adecvate. De asemenea, ar trebui să fie o regulă pentru un medic care are în grijă persoane cu diabet zaharat ca cel puţin o dată pe an să le efec-tueze examinarea cu atenţie a picioarelor, pentru depistarea neuropatiei, arteriopatiei sau a unor posibile leziuni, deoarece în multe ca-zuri pacienţii îşi pierd sensibilitatea pentru durere şi nu simt că au o rană”, susţine dr. Ioan Andrei Vere-şiu, preşedintele Societăţii de Neuro-patie Diabetică.

Taguri articol: boli şi afecţiuni diabet

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660430 vizite | 22782 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7923 vizite | 860 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9372 vizite | 756 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429229 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000184 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671449 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660430 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.