INSP: Principalii factori care contribuie la apariția cancerului sunt cei comportamentali și de mediu
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

109 vizite

26-05-2023

0 comentarii

INSP: Principalii factori care contribuie la apariția cancerului sunt cei comportamentali și de mediu

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

România trebuie să asigure acces crescut la servicii medicale de diagnostic şi tratament de egală calitate şi siguranţă şi trebuie să intensifice dezvoltarea şi implementarea de programe de prevenţie primară şi de screening pentru cancer, afirmă reprezentanţii Institutului Naţional de Sănătate Public (INSP), cu prilejul Săptămânii europene de luptă împotriva cancerului (25-31 mai).

„Cancerul este o boală cu multe faţete: medicale, sociale şi economice. Combaterea şi controlul cancerului rămân unele din cele mai intens discutate probleme de sănătate publică. Creşterea speranţei de viaţă la nivel european, progresele ştiinţifice care au transformat anumite forme de cancer dintr-o boală fatală, într-o boală cronică, nevoile de servicii de sprijin suplimentare pentru pacienţi, supravieţuitori şi familiile acestora, ridică provocări complexe. Pentru a putea răspunde acestor provocări, România trebuie să asigure acces crescut la servicii medicale de diagnostic şi tratament de egală calitate şi siguranţă şi, în egală măsură, trebuie să intensifice dezvoltarea şi implementarea de programe de prevenţie primară şi de screening pentru cancer. De aceea, direcţionarea resurselor, atât cele financiare, cât şi cele umane, trebuie să se îndrepte către acele intervenţii care şi-au dovedit eficacitatea şi cost-eficienţa, pentru a obţine un maximum de beneficii, cu minimum de riscuri”, susţine sursa citată.

România a dezvoltat şi implementat programe pilot de screening pentru cancerul de col uterin, cancerul de sân şi cancerul colorectal, care vizează prioritar populaţii vulnerabile. De asemenea, prin Programul Sănătate 2021-2027, finanţat din fonduri structurale, a alocat importante resurse financiare pentru dezvoltarea infrastructurii de diagnostic şi tratament al cancerului.

„Cancerul rămâne a doua cauză de deces în Uniunea Europeană, iar estimările arată că până în anul 2035 numărul de îmbolnăviri de cancer în Uniunea Europeană va creşte cu 24%, astfel că această boală va deveni principala cauză de deces”, afirmă reprezentanţii INSP.

Principalii factori de risc care contribuie la povara globală a cancerului sunt cei comportamentali (fumatul, consumul de alcool, supraponderabilitatea şi obezitatea) dar şi factorii de mediu.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660809 vizite | 46029 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

10064 vizite | 1576 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

12705 vizite | 1362 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429557 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000298 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671484 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660809 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577382 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.