Investigații medicale care ajută la diagnosticarea precoce a bolilor de inimă
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

38 vizite

30-05-2025

0 comentarii

Investigații medicale care ajută la diagnosticarea precoce a bolilor de inimă

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Afecțiunile cardiovasculare reprezintă patologii comune în rândul populației adulte, adesea asimptomatice în fazele incipiente, care pot avea repercusiuni severe asupra sănătății generale. La fel ca în cazul altor organe interne, o funcționare deficitară a inimii determină modificări ale analizelor medicale. Astfel, susțin specialiștii, pe baza investigațiilor medicale, se poate pune un diagnostic precoce al disfuncțiilor cardiace, prevenind apariția unor evenimente cardiovasculare acute. De exemplu, parametrii inflamatori reflectă stadiul unor procese care pot afecta sistemul cardiovascular. Ca urmare, proteina C reactivă indică factori generatori de inflamație sistemică, posibili promotori ai lezării endoteliale. Scăderea inflamației și implicit a valorilor proteinei C se asociază cu îmbunătățirea prognosticului și cu reducerea complicațiilor cardiovasculare.

Totodată, supravegherea constantă a profilului lipidic sprijină depistarea unor concentrații crescute de colesterol cu densitate mică și ajută la corectarea potențialelor disfuncții circulatorii. La rândul său, colesterolul de tip LDL poate favoriza depuneri de material lipidic pe pereții arteriali și poate limita fluxul sanguin către miocard. În schimb, concentrația de HDL influențează capacitatea organismului de a transporta colesterolul spre ficat. În general, se consideră că un HDL colesterol scăzut semnalează un risc cardiovascular crescut, asociat cu îngustarea lumenului arterial și posibile accidente coronariene. Trigliceridele, în schimb, oferă informații referitoare la metabolismul lipidic și la capacitatea de stocare a grăsimilor. Creșterea semnificativă a nivelului trigliceridelor poate semnala predispoziții spre dislipidemii complexe, cu impact direct asupra peretelui vascular.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661532 vizite | 57220 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

65002 vizite | 11200 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17757 vizite | 1798 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431708 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001738 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671680 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661532 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

578071 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.