Învinşi de dependenţa de dulciuri? Iată ce puteţi face
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

2425 vizite

13-02-2016

1 comentariu

Învinşi de dependenţa de dulciuri? Iată ce puteţi face

Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir

Cu toate că par mai grave, dependenţa de alcool şi fumatul sunt mai uşor de diagnosticat şi tratat decât dependenţa de mâncare şi, în special, de dulciuri. Aceasta pentru că, spre deosebire de alcool şi tutun, alimentele au o importanţă vitală pentru organism, astfel încât nu ne putem lipsi de ele.
Dependenţele alimentare se tratează numai prin restricţie cantitativă şi prin eliminarea din dietă a anumitor categorii de alimente. Printre ele se află şi dulciurile care dau, de altfel, cea mai mare dependenţă.
Pentru a o combate eficient, este important ca în primul rând să depistăm sursa acesteia.

Potrivit acad. prof. dr. Adrian Restian, „alimentaţia începe în creier”, acesta subliniind că este foarte greu de combătut o dependenţă de dulciuri, însă nu şi imposibil.

„Fiecare persoană manifestă o uşoară dependenţă de anumite alimente. Sistemul de recompensă îl face pe om să repete ceea ce i-a plăcut, ceea ce duce la apariţia unor adicţii”, spune academicianul.

Astfel, este important să găsim surse de fericire în alte preocupări ale vieţii. Dulciurile pot rămâne una dintre micile noastre plăceri, atâta timp cât le consumăm raţional şi, de preferat, la ocazii speciale.

Taguri articol: sfatul medicului nutritie dietă dependenta

Comentează aici

1 comentariu

26 februarie 2016
LCHF.ro
Dependenta de dulce

Zaharul este un drog, el actioneaza asupra creierului in aceeasi maniera in care o fac narcoticele si trebuie sa incepem sa il tratam ca atare. Insa nu este de ajuns. Este foarte usor sa spuneti "eliminati dulciurile" insa cati dintre noi reusesc sa se abtina a la long de la dulciuri? Raspunsul sta in managementul insulinei, managementul carbohidratilor. In timp pofta de dulce va disparea insa doar daca se va incerca mentinerea unui nivel relativ constant scazut al insulinei. Nu numai produsele dulci cresc nivelul acesteia, ci si toate produsele care contin amidon (painea, cartofii, orezul, pastele etc.) precum si toate produsele de pe piata cu zahar adaugat, chiar daca nu sunt dulci in sine sau incluse in categoria "dulciuri": pate-urile, produsele de carmangerie, iaurturile “naturale” cu 0% grasimi, cerealele pentru micul dejun, muesli, batoanele energetice, painea, mustarul, ketchup-ul, mancarurile pentru bebelusi, sosurile tip barbeque sau cele pentru salate etc. Spuneti ca " Dulciurile pot rămâne una dintre micile noastre plăceri, atâta timp cât le consumăm raţional " insa tocmai asta este problema: un dependent de dulce NU POATE consuma rational drogul sau. Este ca si cum i-ai spune unui dependent de cocaina sa consume la ocazii speciale, rational. Gasiti mai multe informatii aici: http://lchf.ro/sanatate/dependenta-de-carbohidrati/ sau http://lchf.ro/zaharul-are-multe-denumiri/ Cu stima, LCHF.ro

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655992 vizite | 13571 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7451 vizite | 559 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8855 vizite | 465 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429040 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000140 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671432 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655992 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577338 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.