41 vizite
22-05-2025
0 comentarii
O porție de lapte de bivoliță asigură un conținut dublu de calciu în comparație cu laptele de vacă, și are un procent scăzut de lactoză. Laptele de bivoliță este apreciat pentru textura lui cremoasă și gustul pregnant, ușor dulceag, dar mai ales pentru calitățile lui nutritive.
Se știe că laptele de bivoliță este mult mai gras decât cel de vacă sau decât laptele de oaie. Datorită conținutului dublu de grăsimi, acesta are un gust mai cremos, delicat și mai dulceag. El poate avea chiar un miros pregnant pe care consumatorii care nu mai sunt obișnuiți cu laptele natural s-ar putea să nu îl aprecieze. Dar, din punct de vedere nutritiv, laptele de bivoliță este deosebit de apreciat și recomandat de medici. El poate fi comparat cu laptele de capră și este recomandat în special pentru rezistență și imunitate și pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor.
Laptele de bivoliță conține toată gama de săruri și vitamine esențiale organismului, chiar dacă unele dintre se regăsesc în proporții infime. El mai conține săruri de cupru, fier, mangan și zinc, toate vitaminele din seria B, vitamina PP și vitamina C. În ceea ce privește antioxidanții și acizii benefici din laptele de bivoliță menționăm acidul aspartic și acidul glutamic, prolina, lizina, leucina și tirozina, toate acestea având un rol important în procesele celulare în absorbția nutrienților valoroși, rezistența imunitară și sănătatea organelor esențiale.
Mai multe studii au demonstrat că procentul de colesterol de acest lapte nu reprezintă un factor de risc pentru sănătatea arterelor și a inimii, ca în cazul colesterolului din lactatele pe bază de lapte de vacă. Este bine să eviți untul și smântâna din lapte de vacă, dar poți consuma din când în când iaurt sau smântână din lapte de bivoliță fără riscul de a-ți afecta sănătatea coronariană.
Potrivit specialiștilor, în pofida faptului că este un lapte cu un gust mai gras și mai dulce, laptele de bivoliță poate ajuta la prevenirea diabetului alimentar tocmai datorită probioticelor și enzimelor sale benefice, care ajută organismul să descompună mai ușor grăsimile și zahărul. În plus, poate echilibra tensiunea arterială. Laptele de bivoliță poate oferi concentrații importante de potasiu, un mineral cu un rol major pentru echilibrul unei tensiuni arteriale stabile. Potasiul acționează ca un vasodilatator care lărgește vasele de sânge și arterele. Astfel, asigură o circulație mai bună a fluxului sanguin. Potasiul poate preveni și alte complicații coronariene, cum ar fi întărirea arterelor. (C.M.)
Oricât de nutritiv și delicios ar fi, acest lapte gras trebuie consumat cu moderație de către adolescenți și adulți și mai ales de către persoanele care au deja tendință de îngrășare.