Lăsaţi în voia sorţii! Drama pacienţilor cu cancer din Constanţa
Sursa de Sănătate logo
Ştiri medicale

3531 vizite

01-03-2016

0 comentarii

Lăsaţi în voia sorţii! Drama pacienţilor cu cancer din Constanţa

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Bolnavii de cancer din Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi şi Tulcea se află într-o situaţie disperată, deoarece aparatul de radioterapie cu cobalt de la Spitalul Judeţean, singurul din judeţ, de care depinde viaţa lor, nu va mai putea fi folosit, din motive tehnice.

Mulţi dintre pacienţi vor trebui să facă apel la clinicile particulare, la care tratamentele sunt mult mai costisitoare, iar unii dintre ei vor lua drumul capitalei. În schimb, cei care nu-şi permit aceste „mofturi” vor aştepta liniştiţi să decidă soarta pentru ei.

„Un aparat nou costă în jur de 2,5 milioane de euro. În acest moment, nu ne gândim să achiziţionăm unul nou, deoarece preţul este foarte mare. Am vrea să achiziţionăm anul acesta un accelerator de particule, care este mult mai performant, în valoare de aproximativ un milion de euro, pentru care am trimis un memoriu la Ministerul Sănătăţii, însă până astăzi nu am primit niciun răspuns. Cât despre modernizarea şi utilarea centrului de radioterapie, suntem în discuţii cu Ministerul Sănătăţii. Este adevărat că tehnologia este depăşită şi că nu funcţionează după normele Uniunii Europene, iar aparatul poate avea reacţii adverse asupra pacienţilor, dar nu de speriat”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Dănuţ Căpăţână, mana-gerul Spitalului Judeţean Constanţa.


După radioterapie, bolile se înmulţesc

Reacţiile adverse pot fi devastatoare pentru unii pacienţi. Aceştia se tratează pentru cancer, dar pleacă de la tratament cu arsuri, inflamaţii ale pielii, diaree, vomă, fibroze, iar în unele cazuri, dobândesc şi boli mai grave, cum ar fi cele cardiace, dacă fac terapia cu cobalt în zona toracelui.


„Totul se va rezolva cu ajutorul Ministerului Sănătăţii. Trebuie să facem ceva şi pentru oamenii aceştia care se luptă cu viaţa. Cât despre efectele adverse, sigur că există, la orice tratament există, dar pot fi ţinute sub control. Depinde şi de pacient, de modul în care reacţionează la tratament şi de modul în care se îngrijeşte. Pentru că noi îi instruim ce să facă atunci când vin la terapie, dar şi ei trebuie să depună un minim efort”, a declarat Cora Gache, şef secţie Radioterapie, Spitalul Judeţean.

Pacienţii sunt în criză de timp

Conform autorităţilor avizate, până când Ministerul Sănătăţii nu rezolvă problema, adică să finanţeze Spitalul Judeţean pentru achiziţionarea unui aparat nou de radioterapie, pacienţii vor fi lăsaţi să găsească singuri o modalitate de a se trata, asta dacă mai au timp. Singurele opţiuni care le rămân sunt clinicile private sau tratamentul în spitalul de oncologie din capitală.
Pacienţii care vor opta pentru clinicile private vor trebui să scoată din buzunar în jur de 6 mii de lei, căci atât costă tratamentul la o clinică privată, iar cei care vor opta pentru capitală vor cheltui şi ei destui bani pe transport şi cazare, pentru că spitalul de oncologie este supra-aglomerat, iar internările se fac doar în regim de urgenţă.

Taguri articol: stiri medicale oncologie danut capatana spitalul judetean constanta

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

566604 vizite | 145 comentarii

Ce semne îţi arată că ai un ficat bolnav Ce semne îţi arată că ai un ficat bolnav

56438 vizite | 58 comentarii

Cum ştii dacă ai probleme cu glanda tiroidă Cum ştii dacă ai probleme cu glanda tiroidă

43561 vizite | 41 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1428090 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

998601 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671219 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577259 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

566604 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.