Lipsa somnului poate avea efecte asemănătoare cu cele ale consumului excesiv de alcool
Sursa de Sănătate logo
Stil de viaţă sănătos

62 vizite

18-02-2025

0 comentarii

Lipsa somnului poate avea efecte asemănătoare cu cele ale consumului excesiv de alcool

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Poate ați mai auzit de importanța unui somn odihnitor și de necesitatea de a dormi șapte-opt ore pe noapte pentru o stare de sănătate cât mai bună și pentru a vă simți energizat a doua zi. Ceea ce poate se știe mai puțin, însă, este ce efecte nocive pot avea asupra organismului nopțile nedormite în mod constant. Conform celor mai noi studii, lipsa somnului poate avea tot felul de efecte negative, de la iritabilitate și lipsa de concentrare la creșterea riscului de infarct miocardic.

Un somn odihnitor diminuează riscul de cancer, previne apariția unor boli cronice, îmbunătățește starea de sănătate a inimii și vă ajută să aveți o viață mai fericită, sunt de părere specialiștii. Lipsa somnului, în schimb, poate avea efecte foarte asemănătoare cu un consum excesiv de alcool. După 17 ore nedormite, starea de alertă și concentrarea sunt similare cu cele ale persoanelor care au o concentrație de 0,05 % alcool în sânge. După 24 de ore nedormite, concentrația devine de 0,1 %. Ajungi să nu vă mai puteți coordona mișcările, scade puterea de concentrare și toate acestea pot avea consecințe severe. În plus, lipsa de somn poate să afecteze și masa corporală. Doi hormoni din corpul nostru, leptina și grelina, controlează senzațiile de foame și de sațietate. Nivelul acestor hormoni este afectat de lipsa de somn. Drept urmare, privarea de somn duce la scăderea sensibilității celulelor la insulină, ceea ce înseamnă că organismul nu folosește eficient glucoza din sânge. Aceasta crește, ulterior, nivelul glicemiei și solicită în exces pancreasul, crescând riscul de diabet tip 2.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661356 vizite | 57216 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

45848 vizite | 8503 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17525 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431230 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001425 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671632 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661356 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.