Lipsa vitaminei D duce la apariţia multor probleme de sănătate
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

871 vizite

05-05-2022

0 comentarii

Lipsa vitaminei D duce la apariţia multor probleme de sănătate

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Ați început să vă simțiți tot mai obosiți, deși vă odihniți suficient? Vă îmbolnăviți des? Este posibil să suferiți de lipsa vitaminei D, întrucât principalele simptome ale deficitului de vitamina D sunt adesea atribuite altor afecțiuni.

Alături de alte vitamine și minerale, acest nutrient solubil în grăsime ajută la funcționarea sistemelor vitale din organism. De regulă, vitamina D se obține în mod natural prin expunerea pielii la razele solare, însă se găsește și în anumite alimente și suplimente. Cert este că acest nutrient este esențial pentru absorbția calciului și a fosforului, două minerale care ajută la menținerea oaselor și danturii în cele mai bune condiții. Printre altele, a subliniat dr. Teodora Bărbulescu, vitamina D este esențială pentru mușchi, creier, inimă și alte organe a căror funcționare optimă asigură o calitate superioară a vieții. Problema este că nu toate persoanele asimilează o cantitate suficientă de vitamina D.

„Din păcate, această carență poate provoca anumite simptome și probleme de sănătate, care se agravează dacă nu trataţi simptomele de la primele manifestări. Prin urmare, este important să cunoașteţi principalele simptome ale deficitului de vitamina D și să luaţi măsuri pentru a îmbunătăți absorbția acestui nutrient.

În caz contrar, musculatura și oasele devin fragile atunci când nivelul de vitamina D se reduce. Motivul îl reprezintă faptul că se produce un dezechilibru al nivelului de magneziu, un mineral care menține rezistența sistemului muscular și osos. Totodată, deficitul de vitamina D este asociat cu simptome precum irascibilitatea, depresia și schimbările bruște de dispoziție. Acest nutrient participă în secreția hormonilor care asigură o stare de bine, drept pentru care lipsa sa vă poate afecta sănătatea psihică. La fel ca mulți alți nutrienți esențiali, vitamina D ține sub control procesele inflamatoare din organism, ajutând la prevenirea sensibilității la durere și a afecțiunilor articulare. Deci, un nivel scăzut al acestui nutrient vă predispune la problemele menționate și îngreunează ameliorarea durerilor cronice”, a explicat medicul.

Cum spuneam, deficitul de vitamina D împiedică absorbția și folosirea calciului la întărirea danturii, mărind riscul de infecții, carii și căderea dinților. Aceste probleme provoacă inflamații, roșeață, iritații și sângerări gingivale. În plus, atunci când valoarea tensiunii arteriale se mărește, trebuie să luaţi în considerare toate carențele nutriționale asociate acestei probleme. Chiar dacă hipertensiunea poate avea numeroase cauze, deficitul de vitamina D poate crea mai multe complicații.

De asemenea, proasta absorbție a vitaminei D afectează inclusiv randamentul fizic și mintal, provocând o senzație de oboseală accentuată. De multe ori, persoanele care suferă de lipsa vitaminei D au o stare de somnolență și se simt incapabile de a-și îndeplini sarcinile zilnice. Întrucât acest nutrient este solubil în grăsime, persoanele supraponderale sau obeze au nevoie de o doză mai mare de vitamina D. Partea bună este că o doză corespunzătoare a acestui nutrient blochează proteinele care provoacă inflamații la nivelul țesuturilor pulmonare, ajutând la combaterea astmului. Printre numeroasele funcții ale acestei vitamine se numără și eliminarea colesterolului rău (LDL) din sânge. Nu în ultimul rând, dacă organismul nu absoarbe o doză suficientă de vitamina D, se pot produce anumite dereglări hormonale care provoacă simptome precum transpirația excesivă.

Taguri articol: sfatul medicului vitamina d colesterol hipertensiune grăsime minerale echilibru stare de bine

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655784 vizite | 13401 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7435 vizite | 548 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8847 vizite | 458 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429038 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000139 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671432 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655784 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577338 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.