Lumina puternică a televizorului, periculoasă pentru vedere
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

749 vizite

21-01-2020

0 comentarii

Lumina puternică a televizorului, periculoasă pentru vedere

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Toată ziua stăm cu ochii în calculator, telefoane, televizor, iar acest lucru nu este deloc benefic pentru vedere. Medicii ne avertizează că ar trebui să ne protejăm vederea cât mai mult posibil. Din păcate, în era tehnologiei, rare sunt momentele în care nu stăm cu ochii fixaţi în ecrane, monitoare sau televizoare.

Pentru a vă proteja vederea, cea mai uşoară soluţie este să ajustaţi lumina. Aproape toate LCD-urile au o ajustare a luminii de fundal şi ceea ce puteţi face este să îi scădeţi puterea totală a luminii.

„Dacă nu aţi reglat niciodată această setare, ci aţi lăsat-o aşa cum este setată din fabrică, ea se află probabil, foarte aproape de partea de sus a intervalului. Veţi observa că reducând această setare, noaptea televizorul va deveni mult mai uşor de vizionat. De asemenea, va îmbunătăţi nivelul de negru, făcând ca imaginea să arate mai bine.

Dacă simţiţi disconfort al ochilor şi ai un televizor cu plasmă, încearcă să reduci nivelul contrastului. În cazul unui LCD, acest lucru nu funcţionează, dar în cazul unor televizoare de tip plasmă lumina va deveni mai slabă. Cea mai evidentă modalitate de a combate oboseala ochilor este să lăsaţi aprinse alte lumini din cameră. Desigur, acest lucru poate fi deranjant dacă sunteţi obişnuit să vă uitaţi la televizor în întuneric, dar este mai bine pentru ochii dumneavoastră”, este de părere dr. Dana Vintilă.

De asemenea, a precizat medicul, puteţi opta pentru o lumină complementară. Aceasta este o lumină gri neutră pe care o plasaţi în spatele televizorului. Ea creşte lumina medie din cameră, cu o cantitate mică, ceea ce nu va afecta acurateţea aparentă a culorii televizorului şi vă va ajuta şi ochii.

Apoi, opţiunea extremă este cea a amplificării ecranului. Cu alte cuvinte, luaţi-vă un proiector şi un panou pe care să proiectaţi. Asta pentru că un ecran mai mare va ocupa mai mult din câmpul vizual şi irisul dumneavoastră se va micşora.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661549 vizite | 57221 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

68380 vizite | 11815 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17791 vizite | 1805 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431908 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001795 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671682 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661549 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

578181 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.