Lupta împotriva cancerului de col uterin. „Infecţia HPV afectează femei din ce în ce mai tinere”
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

1801 vizite

25-10-2017

0 comentarii

Lupta împotriva cancerului de col uterin. „Infecţia HPV afectează femei din ce în ce mai tinere”

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Medicii de familie constănţeni s-au alăturat, împreună cu colegii lor din toată ţara, unui amplu demers de informare a femeilor cu privire la importanţa prevenirii cancerului de col uterin. Campania „Protejează-i aripile!” are ca obiectiv creşterea prevenţiei împotriva cancerului de col uterin şi a bolilor provocate de infecţia cu HPV.

În fiecare an, în România, statisticile oficiale arată că sunt diagnosticate câteva mii de cazuri noi de cancer de col uterin, iar mai mult de o mie de femei pierd, anual, lupta cu această boală.

„Şi la nivelul judeţului Constanţa sunt foarte multe femei care descoperă tardiv această boală, pentru că nu îşi fac analizele de rutină. Informarea este extrem de importantă. Femeile trebuie să se testeze, deoarece acest tip de cancer nu dă simptome, în primă fază. Când femeile resimt simptomele, cancerul este deja avansat. Din păcate, suntem pe primul loc în rândul statelor Uniunii Europene în privinţa incidenţei acestei boli, cât şi a mortalităţii prin cancer de col uterin. Cancerul de col uterin reprezintă principala cauză de mortalitate pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 de ani”, a explicat dr. Laura Maria Condur, medic de familie, preşedinte AMF Constanţa.

În acest context îngrijorător, medicii de familie au decis să participe la campania „Protejează-i aripile!”, pentru a susţine informarea femeilor cu privire la metodele de prevenţie primară (prin vaccinare) şi secundară (prin screening) împotriva cancerului de col uterin şi a celorlalte boli provocate de infecţia cu HPV.

Importanţa vaccinării anti HPV la fete

Atât programele de screening, cât şi vaccinarea HPV sunt măsuri cu o valoare medicală de necontestat, după cum afirmă chiar specialiştii. Alături de prevenţia prin screening, ghidurile internaţionalerecomandă introducerea vaccinării HPV ca metodă de profilaxie primară, în contextul în care există nenumărate exemple de ţări care au introdus această metodă de prevenţie în Programele Naţionale de Imunizare unde înregistrează deja rezultate pozitive.

„Femeile au nevoie de implicarea noastră, a medicilor de familie, pentru informarea corectă cu privire la metodele de prevenţie disponibile. Dorind să oferim tot sprijinul nostru, au fost dezvoltate o serie de materiale informative pentru pacienţi, care vor ajunge în curând în cabinetele tuturor medicilor. Aceste materiale au rolul de a explica pe înţelesul tuturor ce înseamnă cancerul de col uterin, infecţia cu HPV, care sunt factorii de risc şi, cel mai important, care sunt metodele de profilaxie împotriva acestei boli”, a declarat dr. Sandra Alexiu, medic de familie, preşedinte SNMF.

Susţinând rolul prevenirii prin vaccinare, medicii de familie cred că orice părinte trebuie să fie informat cu privire la posibilitatea de a-şi proteja copilul, în viitor, de boli extrem de grave, precum cancerul de col uterin sau celelalte boli provocate de infecţia cu HPV.

Testare gratuită la Constanţa

Testarea în cazul cancerului de col uterin este reprezentată de testul Babeş Papanicolau. Efectuat anual, după începerea vieţii sexuale, ajută la scăderea numărului de cazuri de cancer de col uterin, deoarece prin acest test se depistează eventuale leziuni care s-ar putea transforma în cancer. Atenţie, pacientele cu cancer de col uterin nu prezintă simptome decât foarte târziu, când boala este deja într-un stadiu avansat, de aceea consideraţi că testarea preventivă v-ar putea salva viaţa.

Prin Programul Naţional de depistare precoce a cancerului de col uterin, prin Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Constanta, medicii de familie din judeţ recomandă pacientelor cu vârstele cuprinse între 18 şi 64 ani, dar şi celor mai tinere care deja şi-au început viaţa sexuală să se testeze gratuit, pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.

Consultaţi medicul de familie, deoarece el este cel care vă poate îndruma pentru efectuarea acestei testări, gratuit. Cu ajutorul biletului de trimitere, acest test se poate face gratuit şi în cadrul unor unităţi medicale private.

Taguri articol: sfatul medicului cancer col uterin analize depistare diagnostic screening testări simptom

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660305 vizite | 17294 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7606 vizite | 680 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9048 vizite | 581 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429150 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000161 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660305 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.