Mâncarea sănătoasă ajută la dezvoltarea corectă a celor mici
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

82 vizite

15-03-2023

0 comentarii

Mâncarea sănătoasă ajută la dezvoltarea corectă a celor mici

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Până când îi veți învăța pe cei mici să mănânce sănătos, veți avea de lucru cu ei. Aceasta este o provocare care necesită conștientizare de sine și dorința de schimbare. Altfel spus, a mânca sănătos este o decizie extrem de importantă pentru dezvoltarea corectă a copilului. Cei mici au nevoie de cinci substanțe nutritive esențiale: proteine, carbohidrați, săruri minerale, grăsimi și vitamine.

Toate aceste substanțe, atât de necesare pentru dezvoltarea lor, le găsiți în alimentele naturale. Potrivit dr. Elena Barac, proteinele se găsesc în alimentele de origine animală, cum ar fi carnea, peștele, ouăle și laptele și în legume, cum ar fi lintea, fasolea și mazărea, printre altele. În ceea ce privește glucidele, ele sunt principala sursă de energie pentru organism. În prezent, există forme simple care acționează imediat, precum zahărul, mierea, laptele și fructele, care furnizează energie pe termen lung, precum cerealele, cartofii și leguminoasele. La capitolul săruri minerale, sodiul și potasiul sunt esențiale pentru sistemul nervos, inimă și mușchi. Calciul, în schimb, este prezent în produsele lactate, legume și leguminoase, iar fosforul se găsește în produsele lactate, pește și nuci. La rândul lui, fluorul ajută la întărirea oaselor și a dinților, iar fierul, care formează celulele roșii din sânge, se găsește în carne, ouă, leguminoase și legume.

Grăsimile sunt nutrienți energetici puternici implicați în formarea sistemului nervos și a membranelor celulare ale creierului. De asemenea, există grăsimi saturate, de origine animală și nesaturate, de origine vegetală, pe care le puteți consuma. Nu trebuie să uitați nici de vitamine, care vă ajută la reglarea activitatea celulelor. În acest sens, trebuie să știți că vitamina A este esențială pentru vedere, piele, circulație și creștere, iar vitamina C îmbunătățește apărarea organismului. Trebuie precizat că vitaminele se găsesc în toate alimentele, fructele fiind forma preferată de copii. Pentru a-i face pe copii să mănânce sănătos, grădinăritul poate fi o soluție.

„În acest fel, le puteţi oferi micuţilor noțiuni de bază despre proveniența organică a alimentelor, ceea ce va contribui la întărirea alegerilor sănătoase. În plus, puteți stabili un model de achiziționare a alimentelor din ce în ce mai puțin procesate. În acelaşi timp, atunci când alegeți fructe sau legume, luați-le pe cele care sunt de sezon. Oricum, înainte de toate, trebuie să ştiţi că a învăța copilul să mănânce sănătos necesită înțelegerea valorii timpului. De asemenea, este necesar să nu încurajaţi consumul de alimente procesate industrial sau ambalate”, a precizat specialistul.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

259194 vizite | 105347 comentarii

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

235530 vizite | 92519 comentarii

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

419969 vizite | 48305 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1401244 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

981625 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

659203 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

567515 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

504762 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.