Mâncați cu măsură! Bulimia vă poate pune viața în pericol
Sursa de Sănătate logo

Sursa foto alan freishtat

Sursa foto alan freishtat
Nutriţie

512 vizite

02-02-2021

0 comentarii

Mâncați cu măsură! Bulimia vă poate pune viața în pericol

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

În caz că nu rezistaţi prea mult fără să mâncaţi, atunci este clar: aveţi de-a face cu bulimia nervoasă, o tulburare de tip psihiatric, manifestată prin tulburarea comportamentului alimentar, care ne poate pune în pericol viaţa. În acelaşi timp, afecţiunea vizează sănătatea metabolică şi generează un deficit important de nutrienţi, dar poate avea şi multe alte efecte negative asupra organismului.

Potrivit specialiştilor Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, bulimia este un comportament alimentar aberant, caracterizat prin consumul unor cantităţi foarte mari de alimente, uneori foarte repede, pe ascuns, urmată de o altă perioadă în care se încearcă prevenirea creşterii în greutate, prin provocarea de vărsături (cel mai des), utilizarea abuzivă de laxative, suplimente de slăbit, diuretice sau chiar clisme.

„Totodată, bulimicul va face exerciţii fizice exagerate, până la epuizare, şi va refuza complet mâncarea, pentru anumite perioade de timp.

Persoanele cu această suferinţă manifestă o preocupare exagerată pentru greutatea şi forma corpului, au un ideal fizic şi o percepţie extrem de critică asupra aspectului propriei persoane. Apare, de obicei, în timpul adolescenţei sau la vârsta adultă timpurie. Traumele stresante sau schimbările majore din viaţă se consideră că sunt, uneori, responsabile pentru tulburările de alimentaţie. O categorie de cauze este legată de factorii biologici. S-a constatat că persoanele care au fraţi, surori, părinţi sau copii care au dezvoltat o manifestare alimentară anormală de natură psihică au fost mai predispuse la a adopta atitudini similare. De asemenea, tulburările psihiatrice parentale, stresul matern prenatal, diferiţi factori familiali, excesul de greutate din copilărie, toate acestea cresc riscul apariţiei tulburărilor alimentare”, este de părere dr. Loti Popescu.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661548 vizite | 57221 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

68077 vizite | 11760 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17790 vizite | 1805 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431887 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001785 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671682 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661548 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

578169 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.