Mare atenţie! Stilul de viaţă sedentar creşte riscul de diabet
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

105 vizite

27-01-2025

0 comentarii

Mare atenţie! Stilul de viaţă sedentar creşte riscul de diabet


Toţi oamenii ar trebui să fie conştienţi că lipsa activităţii fizice poate duce la apariţia a numeroase boli, motiv pentru care, pe măsură ce îmbătrânim, exerciţiul fizic este vital. Spre exemplu, susţin specialiştii, activitatea aerobică şi antrenamentul muşchilor îmbunătăţesc sănătatea psihologică a vârstnicilor. Mai mult decât atât, chiar şi câteva minute de mişcare uşoară ajută la funcţionarea mai bună a creierului.

Desigur, există studii care arată că un stil de viaţă sedentar nu dăunează doar sănătăţii creierului, dar mai ales creşte riscul de diabet şi demenţă la vârstnici, în timp ce altele arată că lipsa activităţii fizice accelerează procesul de îmbătrânire.
Înainte de toate, însă, trebuie să ştiţi că sedentarismul nu este o boală, ci un factor de risc ce poate duce la declanşarea unei patologii diverse, începând cu obezitatea şi alte boli metabolice (diabetul de tip 2, dislipidemie), boli cardiovasculare (hipertensiunea arterială, boala coronariană ischemică, accidentul vascular cerebral ischemic), osteoporoza, tulburările depresive şi chiar cancerul (în special, cel de colon, care se corelează mult şi cu constipaţia indusă de sedentarism).

„Efectele sunt cu atât mai negative cu cât, la multe persoane, nu este singurul factor de risc, ci se asociază în mod frecvent cu fumatul, stresul, alimentaţia neraţională, prea bogată în carbohidraţi şi grăsimi etc.
Am lăsat, intenţionat, deoparte patologia coloanei vertebrale. S-a încetăţenit obiceiul de a oferi gadgeturi copiilor de la vârste destul de fragede, în detrimentul jucatului în aer liber. Asta face ca marea majoritate a copiilor şi adolescenţilor să dezvolte scolioze, iar la nici 30 ani să aibă mai multe complicaţii, precum hernie de disc, atât lombară, cât şi cervicală, dar şi dureri cronice la nivelul diferitelor segmente ale coloanei”, a declarat dr. Andra Manoliu, medic de familie.

Din păcate, a adăugat aceasta, în România, nici sistemul de învăţământ nu ajută, pentru că orele de educaţie fizică au devenit un fel de Cenuşăreasa şi se practică de maxim două ori pe săptămână.
„Şi atunci, mulţi părinţi, neînţelegând că nu toată lumea este de 10 la sport, fac rost de scutiri copiilor, pentru că, vezi, Doamne, profesorii le strică media dacă le pun un 7 sau un 8. Şi aşa, prin gadgeturi şi scutiri, tocmai părinţii sunt cei care ajung să afecteze mult sănătatea copiilor lor pe care, de altfel, afirmă că îi iubesc şi că ar face totul ca să le fie bine în viaţă. Din fericire, mai avem şi persoane inteligente care, citind lucruri serioase, doresc să facă ceva în sensul îmbunătăţirii stării lor generale. Acestora le pot da sfaturi foarte simple, de genul: de câte ori sună telefonul, să încerce să se ridice în picioare şi chiar să vorbească în picioare. Apoi, când au mici nevoi fiziologice, ei trebuie să meargă la cea mai îndepărtată toaletă din casă sau instituţie, iar după spălarea mâinilor, să profite şi de câteva momente în faţa oglinzii, nu pentru o nouă aplicare a rujului, ci pentru câteva exerciţii banale, de cele mai multe ori învăţate în ciclul primar, când se făcea înviorarea. De asemenea, este bine ca oamenii să prefere întâlnirile cu prietenii, nu la terase, ci la plimbare în parc, să coboare din autobuz cu 1-2 staţii mai devreme decât este cazul sau să parcheze maşina mai departe de locul de muncă, astfel încât să fie nevoiţi să facă şi câţiva paşi în plus”, a explicat dr. Manoliu.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661387 vizite | 57218 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

48402 vizite | 8931 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17545 vizite | 1787 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431299 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001462 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671638 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661387 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577659 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.