Mare grijă! Mâncatul compulsiv chiar este o problemă
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

303 vizite

20-07-2021

0 comentarii

Mare grijă! Mâncatul compulsiv chiar este o problemă

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

De foarte multe ori, după o zi încărcată la birou, în loc să vă relaxați, vă îndreptați spre frigider și mâncați, chiar dacă nu vă este foame. Cu toate că pare a fi prietenul ideal, acest refugiu, pe care tot mai multe persoane îl găsesc în bucătărie, poate fi începutul unui cerc vicios. Specialiștii spun că episoadele de exces alimentar, prin care o persoană compensează stări de disconfort fizic sau emoțional, se pot transforma foarte repede într-o tulburare alimentară: mâncatul compulsiv.

Deseori, atunci când ceva nu merge bine, unii oameni au tendința de a-și redobândi echilibrul afectiv cu ajutorul mâncării, chiar și atunci când nu apare senzația de foame, devenind apoi copleșiți de sentimente de vinovăție sau regret.

Cert este că nu există o singură cauză care duce la mâncatul excesiv, astfel că în majoritatea cazurilor acesta apare pe fondul mai multor factori combinați. Dintre cauzele genetice pot fi amintite anomaliile biologice, precum activitatea anormală a hipotalamusului (regiunea cerebrală care controlează apetitul alimentar), care ar putea transmite în mod eronat mesaje legate de senzația de foame sau ale serotoninei. Aceasta este substanța care ajută la păstrarea echilibrului emoțional. În același timp, predispoziția către mâncatul compulsiv este specifică persoanelor care se confruntă cu stări de dispoziție negativă, depresie, stres, singurătate sau anxietate. Acestea apelează la mâncare în încercarea de a-și restabili starea de confort, însă aceasta este doar o soluție temporară, care doar camuflează o problemă, fără a oferi rezolvarea.

În plus, mâncatul compulsiv poate determina și apariția episoadelor de insomnie sau poate sta la baza dezvoltării stărilor de depresie, anxietate și apariția gândurilor suicidale. De asemenea, odată cu trecerea timpului, această tulburare conduce la obezitate, care, la rândul său, poate degenera în alte probleme grave, precum diabet, hipertensiune și boli de inimă.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661560 vizite | 57221 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

71858 vizite | 12412 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17821 vizite | 1811 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1432054 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001854 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671684 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661560 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

578303 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.