Măseaua de minte - durere şi disconfort. Când recomandă stomatologii să o scoatem
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

3608 vizite

09-12-2015

0 comentarii

Măseaua de minte - durere şi disconfort. Când recomandă stomatologii să o scoatem

Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir

Se spune că apariţia măselelor de minte este cu desăvârşire un semn al maturităţii, fie pentru că apar de obicei în jurul vârstei de 17-25 de ani, fie pentru că reuşesc să creeze probleme încă de la începutul erupţiei.

Adulţii au până la 32 de dinţi. Măselele de minte sunt ultimele care apar, ele reprezentând cel de-al treilea molar situat în spatele cavităţii bucale. De multe ori, maxilarul este prea mic pentru a găzdui 32 de dinţi, astfel încât este posibil să nu existe spaţiu suficient pentru dezvoltarea normală a măselelor de minte.

Principalele motive pentru care măseaua de minte ar trebui extrasă

Dacă există suficient spaţiu şi sunt sănătoase, măselele de minte vor ieşi într-o poziţie bună şi nu vor crea probleme altor dinţi, mai ales dacă sunt îngrijite şi curăţate corespunzător. De obicei, va exista un mic disconfort atunci când erup, dar acesta va dispărea pe măsură ce măseaua iese complet.

În cazul în care nu există spaţiu suficient, măseaua de minte va încerca să iasă, însă va fi blocată de molarul din imediata apropiere. Aici ar putea fi necesară extracţia molarilor de minte.

„Extracţia măselelor de minte este recomandată în terapia ortodontică, la aparatele dentare fixe, atunci când are loc înghesuirea tardivă a molarilor de minte. Aceasta are loc atunci când molarii în cauză au poziţii atipice, orizontale sau când rămân incluşi”, declară dr. Cristina Sintea, medic stomatolog.

Erupţia măselelor de minte poate fi incompletă, caz în care doar o parte din molar străpunge gingia.

Extracţia nu este neapărat necesară în cazul molarilor de minte semiincluşi. Însă dacă au loc episoade repetate de pericoronarită, este nevoie de intervenţie”, precizează medicul stomatolog.

Pericoronarita este o infecţie urmată de inflamaţia gingiei provocată, de obicei, de bacteriile şi resturile de mâncare care se pot acumula sub marginea gingiei.

În alte cazuri, măsele de minte rămân în totalitate sub gingie. Acestea rămân blocate în maxilar.

De asemenea, medicul dentist atenţionează că "o poziţie atipică a molarului de minte poate crea probleme serioase articulaţiei temporo-mandibulare".

Potrivit dr. Cristina Sintea, „poziţia măselelor de minte şi a rădăcinilor acestora poate fi identificată numai prin efectuarea unei radiografii”.

Unii medici dentişti consideră că cel mai bine este ca măselele de minte să fie extrase înainte ca rădăcinile acestora să se formeze complet, când pacientul este tânăr şi se recuperează mai repede după operaţie. Totuşi, „există cazuri în care pacientul are dinţi lipsă, iar molarii de minte suplinesc locul acestora”, precizează dr. Cristina Sintea.

Potrivit Fundaţiei Britanice pentru Sănătatea Orală, în prezent, majoritatea persoanelor optează pentru extracţia măselelor de minte. Dacă este evident că măseaua de minte nu va ieşi într-o poziţie normală din cauza lipsei de spaţiu şi creează durere sau disconfort, cel mai probabil medicul vă va recomanda extragerea.

Potrivit Asociaţiei Dentare Americane, extracţia măselei de minte poate fi necesară dacă în zona respectivă prezentaţi durere, infecţii repetate ale ţesutului moale din spatele ultimului molar, chisturi (pungi cu lichid), tumori, deteriorarea dinţilor din apropiere, infecţie gingivală, carii dentare extinse. Aceste măsele se cariază adesea deoarece igiena în zona respectivă este mai greu de întreţinut.

Cât de complicată este extracţia măselelor de minte

În funcţie de poziţia şi forma rădăcinilor observate în radiografie, medicul dentist vă va spune cât de uşoară sau grea va fi extracţia. „De obicei, molarii superiori sunt mai uşor de extras decât cei inferiori, care sunt, de altfel, şi molarii care pun cele mai mari probleme”, declară medicul stomatolog.

Dr. Cristina Sintea adaugă faptul că „extracţia nu este riscantă şi va fi efectuată de către un chirurg dento-alveolar”.

De obicei, sunt recomandate anestezia locală sau sedarea. Poate fi efectuată şi o anestezie generală în cazul în care vă operaţi la un spital.

După extracţie veţi avea zona umflată timp de câteva zile, dar pe măsură ce aceasta se vindecă, nu se va mai observa nicio diferenţă. Totuşi, „pentru a diminua disconfortul pacientului, recomand ca extracţia molarilor de minte să aibă loc toamna sau primăvara”, declară medicul stomatolog.

Pentru a evita sângerările, nu fumaţi şi nu consumaţi alcool timp de 24 de ore după extracţie. De asemenea, vi se pot prescrie medicamente care să vă atenueze durerea.

În final, veţi simţi o stare de confort, mai ales dacă măselele de minte erau blocate şi vă aglomerau cavitatea bucală. „Nu trebuie să vă îngrijoraţi în privinţa danturii după extracţia molarilor de minte deoarece ea se va aranja de la sine în timp”, adaugă dr. Cristina Sintea.

Extracţia măselelor de minte nu este o decizie uşoară. Este important să discutaţi cu medicul dentist despre poziţia măselelor de minte, iar acesta vă va recomanda soluţia care vi se potriveşte cel mai bine.

Ce putem face pentru a atenua disconfortul de pericoronarită

Dacă vă confruntaţi cu o infecţie a gingiei în zona măselei de minte, o apă de gură preparată din apă caldă cu o linguriţă de sare vă poate ajuta să reduceţi inflamaţia. Clătiţi gura cu această soluţie de câteva ori pe zi. De asemenea, vă poate fi de folos o apă de gură antibacteriană care conţine clorhexidină.

Puteţi lua şi medicamente cu efect analgezic, precum paracetamol sau ibuprofen. Totuşi, acestea sunt utile doar pe termen scurt şi este necesar să discutaţi cu medicul dentist dacă durerile persistă. Pastilele trebuie ingerate, în nici un caz aplicate pe zona respectivă.

Dacă durerea nu trece şi vă este dificil să deschideţi gura, ar trebui să vă prezentaţi la medicul dentist. Este posibil ca acesta să cureţe măseaua şi să vă prescrie un antibiotic. Dacă infecţia se repetă, stomatologul vă va recomanda extracţia molarului de minte.

Taguri articol: boli şi afecţiuni dentist pericoronarita bacterii

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660361 vizite | 19171 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7713 vizite | 762 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9155 vizite | 663 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429176 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000166 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671440 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660361 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577342 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.