Medicii trag un semnal de alarmă. Opt constănţeni din 100 suferă de hepatită virală de tip B sau C
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

1033 vizite

27-03-2018

0 comentarii

Medicii trag un semnal de alarmă. Opt constănţeni din 100 suferă de hepatită virală de tip B sau C

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

În judeţul Constanţa sunt diagnosticate, în fiecare an, noi şi noi cazuri de bolnavi cu hepatită virală. Tocmai de aceea, Fundaţia „Baylor Marea Neagră” le oferă dobrogenilor posibilitatea de a-şi efectua o serie de testări gratuite, în trei centre din Constanţa şi Tulcea.

„Experienţa în acest domeniu, precum şi analiza ştiinţifică a rezultatelor obţinute, până în prezent, ne îndreptăţesc să tragem un semnal de alarmă cu privire la prevalenţa infecţiilor cu virus hepatitic B şi C, dar şi a profilului riscurilor care ar trebui luate în considerare de decidenţi, cum ar fi experţii care au responsabilitatea de a iniţia şi elabora strategia naţională pentru eradicarea hepatitelor virale”, au precizat reprezentanţii „Baylor”.

Ultimul studiu efectuat de echipa „Baylor”, pentru o perioadă de cinci ani, pe o populaţie de 36.000 de persoane arată faptul că cetăţenii din zona Dobrogei sunt foarte interesaţi să îşi verifice starea de sănătate, 77% din populaţia inclusă în studiu prezentându-se pentru testare din proprie iniţiativă, ci nu la recomandarea cadrelor medicale.

„Există o explicaţie a acestui fenomen: în condiţiile în care testarea este oferită gratuit, modul de testare este rapid, iar serviciile oferite sunt accesibile, fiind uşor de obţinut, oamenii fac ceea ce este necesar pentru sănătatea lor. Experienţa noastră demonstrează o dată în plus, dacă mai era nevoie, că dacă infrastructura de sănătate este realizată ţinând cont de criterii de accesibilitate şi acceptabilitate, programele de sănătate publică vor avea succes”, a declarat Ana-Maria Schweitzer, directorul fundaţiei.

Aceasta a precizat că, deseori, oamenii sunt catalogaţi ca fiind dezinteresaţi în legătură cu sănătatea, deşi mediul în care aceştia trebuie să ia decizii privind sănătatea nu îi încurajează deloc în acest sens.

„Sperăm ca autorităţile să ia în considerare aceste aspecte în planurile de acţiune de care sunt responsabile şi să folosească auto-referirea drept o modalitate de screening la nivelul populaţiei generale, pentru că noi am demonstrat că funcţionează”, a mai spus directorul.

Studiul amintit a evidenţiat, de asemenea, şi faptul că recomandările de testare din partea medicilor de familie reprezintă aproximativ o treime din total, cu referiri semnificativ mai scăzute din mediul rural, comparativ cu cel urban, deşi prevalenţa medie înregistrată în populaţia studiată arată că opt persoane din o sută suferă de hepatită virală de tip B sau C. Majoritatea celor afectaţi de hepatite sunt vârstnici deci, cel mai probabil, persoane infectate înainte de 1995, la care aceste infecţii au avut timp să progreseze.

„Ne aşteptăm ca aceste persoane să aibă nevoie urgentă de tratament, iar acest lucru trebuie luat în considerare de autorităţi atunci când fac proiecţii bugetare”, a afirmat şi Mihaela Bogdan, din cadrul aceleiaşi fundaţii.

De remarcat, totuşi, faptul că personalul medical s-a prezentat la retestare în cea mai mare măsură, dintre toate grupurile de risc, fapt ce indică insuficientul acces al acestora la testarea periodică pentru hepatite. Specialiştii constănţeni sunt de părere că această situaţie nu este specifică doar regiunii Dobrogea, iar acestă deficienţă ar trebui soluţionată prin testarea periodică a cadrelor medicale.

Tocmai de aceea, aceste lucruri ar trebui incluse în strategiile de medicina muncii pentru personalul sanitar, mai ales în condiţiile în care pacienţii români au cele mai mari rate de hepatite virale din Europa.

„Cunoaşterea stării de sănătate a personalului medical combinată cu aplicarea permanentă a precauţiunilor universale sunt vitale atât pentru angajaţii din sistemul medical, cât şi pentru pacienţii pe care îi au în îngrijire”, mai spun cei de la „Baylor”.

Din păcate, au completat reprezentanţii „Baylor”, România „nu are încă un plan naţional implementat pentru prevenirea hepatitelor virale, pentru creşterea ratelor generale de screening şi a accesului la tratament, deşi în cazul infecţiei cu virusul hepatitic C înregistrăm cea mai ridicată rată de prevalenţă din Europa”.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660450 vizite | 23260 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7944 vizite | 877 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9396 vizite | 772 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429231 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000185 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671450 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660450 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.