Mențineți-vă creierul tânăr mai mult timp, practicând exerciții pentru memorie!
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

669 vizite

22-03-2022

0 comentarii

Mențineți-vă creierul tânăr mai mult timp, practicând exerciții pentru memorie!

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Memoria reprezintă acea capacitate a minții de a-și codifica, depozita și apoi recăpăta informațiile. De fapt, aceasta este vitală pentru experiențele trăite de-a lungul timpului, dar și pentru sistemul limbic, reprezentând reținerea informațiilor acumulate ani la rând, cu scopul ca acestea să influențeze acțiunile viitoare.

De fapt, limbajul, identitatea personală și chiar relațiile cu cei din jur se bazează pe capacitatea de memorare a creierului. Altfel spus, memoria face referire la procesele folosite pentru a dobândi, depozita, menține și, mai târziu, restabili o anumită informație. Pentru a se forma amintiri noi, informațiile trebuie schimbate într-o formă ce poate fi stocată, iar acest lucru se petrece prin codificarea sa. Odată codificată, informația este stocată pentru folosirea ulterioară. Bineînțeles, majoritatea informațiilor stocate sunt uitate și folosite numai atunci când vă amintiți de ele pentru că aveți nevoie. De fapt, procesul de recuperare a informației le permite oamenilor să își amintească informațiile dorite.

Aveți impresia că memoria a început să vă lase? În ziua de azi există exerciții care vă vor ajuta să consolidați mai bine idei și să vă măriți nivelul de concentrare. Astfel, vă veți putea menține creierul tânăr mai mult timp. Potrivit dr. Adelina Trifan, cu toate că oamenii își antrenează adesea corpul, foarte rar își amintesc că au la dispoziție diverse exerciții pentru memorie pe care merită să le încerce. Dacă vreți să vă îmbunătățiți abilitatea de concentrare sau să consolidați mai bine concepte noi, trebuie să descoperiți și alte moduri de a vă antrena mintea. De exemplu, practicând exerciții pentru memorie, veți avea, înainte de toate, o minte mai activă. Problema este că, odată cu trecerea timpului, toată lumea tinde să nu mai învețe sau să dobândească alte cunoștințe noi. Cu alte cuvinte, nu își mai provoacă memoria.

Moduri de a vă antrena constant mintea

Cu ajutorul lor, veți avea o minte tânără și agilă pentru mai mult timp. Mai țineți minte zilele în care se apropria un examen și erați nevoiți să învățați înainte de culcare? Chiar și acum aflați că această activitate este un exercițiu de memorie excelent. Deci, vi se recomandă următorul exercițiu: seara, pur și simplu faceți o retrospectivă a tot ceea ce ați făcut pe parcursul zilei, aceasta fiind o modalitate bună de a vă asigura că puneți în aplicare acest exercițiu în mod regulat. Pe scurt, încercați să țineți un jurnal. „Foarte mulţi adulţi ar spune că acesta este inutil, că nu ajută la nimic, dar veţi observa că în scurtă vreme retrospectivele zilnice vă vor îmbunătăți memoria. V-aţi gândit vreodată cât de bună este memoria voastră spațială? În prezent, numeroase persoane întâmpină dificultăți în a-și aminti unde se află anumite locuri sau cum pot să ajungă acolo. Dacă și voi întâmpinaţi asemenea probleme, trasarea de hărți mentale este un exercițiu excelent pentru a vă îmbunătăți memoria spațială. Iată ce puteţi face: de fiecare dată când vizitaţi un loc nou, desenaţi o hartă a acestuia de îndată ce vă întoarceţi acasă. În acest fel, vă veţi îmbunătăți nu doar memoria spațială, ci și cea vizuală”, a explicat medicul. Sunteţi dreptaci stau stângaci? Printre cele mai distractive exerciții pentru memorie se numără și îndeplinirea activităților zilnice cu mâna nedominantă. De pildă, dacă sunteţi dreptaci, încercaţi să scrieţi sau să vă spălaţi pe dinți cu mâna stângă. Oricât de ridicol ar părea, schimbarea rutinei zilnice implică folosirea memoriei.

Taguri articol: sfatul medicului memorie creier

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661354 vizite | 57216 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

45669 vizite | 8469 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17523 vizite | 1784 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431229 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001423 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671631 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661354 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.