Metode de succes şi sfaturi utile pentru tratarea cuperozei
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

1674 vizite

14-09-2017

0 comentarii

Metode de succes şi sfaturi utile pentru tratarea cuperozei

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Fiecare dintre noi suntem, într-o anumită măsură, nemulţumiţi de aspectul tenului nostru. Însă, medicii dermatologi ne atenţionează că nu trebuie să fim îngrijoraţi de estetică, ci de cauză, de posibila afecţiune, care duce la problema estetică.

Dintre afecţiunile dermatologice, cuperoza şi rozaceea sunt boli frecvente, care, în general, afectează persoanele cu vârsta peste 30 ani. Rozaceea este, de fapt, o agravare a cuperozei. Afecţiunea se traduce printr-un fel de dilatare vasculară, care dă obrajilor o roşeaţă accentuată. Această boală poate fi cauzată de o mare varietate de factori, printre care se numără: procesul natural de îmbătrânire, moştenirea genetică, inflamaţii ale pielii, reacţii alergice la diferite alimente, arsuri solare repetate, băile fierbinţi, saunele, fumatul, alimentaţia nepotrivită etc.

„O îngrijire corespunzătoare a pielii poate reduce roşeaţa specifică cuperozei. Această roşeaţă apare, de obicei, pe obraji, frunte, bărbie şi nas. Când aceasta se agravează şi apare rozaceea, pot apărea şi nişte formaţiuni, ca nişte coşuri sau umflături şi, de asemenea, se pot resimţi arsuri şi dureri oculare. În cazul în care această afecţiune devine deranjantă pentru pacient, el poate discuta cu un medic dermatolog, pentru a primi un tratament ce atenuează simptomele şi împiedică boala să evolueze”, explică dr. Emma Gheorghe, medic dermatolog.

Afecţiunea se poate diagnostica relativ uşor, în cadrul unui examen clinic. Anumite persoane au falsa convingere că rozaceea apare din cauza consumului excesiv de alcool. Chiar dacă nu este adevărat, persoanele bolnave trebuie să evite consumul de alcool, deoarece poate să înrăutăţească simptomele.

Boala se manifestă mai pregnant în anumite situaţii, precum în timpul exerciţiilor fizice, când este foarte cald afară, la expunerea la soare, din cauza stresului, a vântului, în timpul băilor fierbinţi sau dacă consumaţi alimente picante.

Netratată, afecţiunea se poate complica

Dacă nu este tratată, în anumite cazuri, afecţiunea produce efecte permanente, precum afectarea gravă a vederii şi a pielii.

„Nu există niciun tratament pentru vindecarea completă a bolii, însă există diferite produse şi medicamente care pot stopa evoluţia ei şi pot ameliora considerabil simptomele. Erupţiile şi roşeaţa pot fi ţinute sub control cu anumite unguente cu conţinut antibiotic, pentru a nu degenera în infecţii. Există şi alte metode de tratament, depinde de cât de evoluată este afecţiunea, dar şi de cerinţele pacientului. Poate fi folosit şi laserul, însă doar în anumite situaţii”, mai spune medicul specialist.

Pielea, mai ales cea sensibilă şi uscată, trebuie îngrijită în permanenţă cu produse potrivite. Pentru a evita afectarea ochilor, pot fi folosite lacrimi artificiale sau alte medicamente, prescrise de medicul oftalmolog.

Sfaturi pentru ameliorarea cuperozei

Specialiştii afirmă că există câteva trucuri care pot ameliora simptomele cuperozei. De pildă, în urma tratamentelor obţinute cu ajutorul medicului dermatolog, se poate reduce roşeaţa, semnificativ.

Cel mai important este ca persoanele ce suferă de această afecţiune să evite factorii declanşatori. Pentru ca acest lucru să fie posibil, în permanenţă trebuie să aibă grijă ce alimente şi ce băuturi consumă, pentru a depista elementele care agravează rozaceea.

„Feriţi-vă de soare, între orele 10.00 şi 16.00. Când vă aflaţi în aer liber, protejaţi-vă faţa purtând o pălărie cu bor mare. Utilizaţi cremă pentru protecţie solară, cu factor mare de protecţie, în fiecare zi. Dacă pielea este uscată, folosiţi o cremă hidratantă, la fel, cu protecţie solară. Utilizaţi produse pentru piele sensibilă şi evitaţi orice produs care vă zgârie sau irită pielea. Încercaţi să nu frecaţi pielea în timp ce o curăţaţi”, sfătuieşte medicul dermatolog.

De asemenea, dacă suferiţi de cuperoză, specialiştii insistă asupra aspectului legat de afectarea ochilor. Astfel, pentru a calma iritaţia ochilor, cauzată de cuperoză, aplicaţi comprese cu apă călduţă, de câte ori simţiţi disconfort ocular. Utilizaţi lacrimi artificiale şi discutaţi cu un medic oftalmolog despre opţiunile pe care le aveţi, pentru a vă păstra sănătatea oculară.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659698 vizite | 16610 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7580 vizite | 658 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9008 vizite | 558 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429133 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000153 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659698 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.