Metode moderne de tratament, pentru bolnavii cu Parkinson, la Spitalul Judeţean
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

3287 vizite

23-01-2023

63 comentarii

Metode moderne de tratament, pentru bolnavii cu Parkinson, la Spitalul Judeţean

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Foarte multe persoane din întreaga lume suferă, în ziua de azi, de Parkinson, o boală degenerativă, caracterizată prin distrugerea neuronilor producători de dopamină, cu debut insidios, care apare cel mai frecvent în a doua jumătate a vieții. Diagnosticul se face pe baza criteriilor clinice, primul semn fiind cel mai adesea tremorul de repaus.

Deseori, atitudinea generală a pacientului poate să fie cu trunchiul anteflectat, ridicarea sa de pe scaun poate să fie ezitantă, apare instabilitatea posturală, mersul se realizează cu pași mici, fără balansarea brațelor. În unele cazuri, bolnavii au simptome secundare cum ar fi secreția excesivă de salivă, dificultate de înghițire, apariția micrografiei și a fenomenelor de blocaj motor.Alteori, însă, pacienții cu boala Parkinson se confruntă cu stări de depresie, anxietate, tulburări de somn, apatie, lipsa motivației sau parestezie.

În prezent, în cadrul secției de Neurologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, se testează și se inițiază, începând cu anul 2022, terapia cu apomorfină, un derivat al morfinei, fără proprietăți narcotice sau analgezice, utilizată pe scară largă la nivel mondial. Potrivit medicului șef al secției, dr. Any Axelerad, aceasta este o terapie minim invazivă, cu efect rapid, timpul de acțiune fiind de patru minute de la administrarea injectabilă subcutanată.

„Apomorfina este prezentă în România din anul 2021, fiind un medicament compensat 100%, începând cu luna februarie 2022. Pacienții beneficiază de testare, titrare și iniţierea apomorfinei în spital, acest lucru realizându-se în baza unei internări de zi, după ce pacientul a urmat tratament cu dopmeridonă, cu cel puțin două zile înainte de inițierea terapiei. În secție am ales să utilizăm inițierea accelerată, o procedură care a fost dezvoltată de medicii neurologi din Suedia, considerând farmacocinetica apomorfinei și contribuția concentrațiilor plasmatice reziduale la doza totală biodisponibilă. De exemplu, un pacient la care se înregistrează un răspuns motor satisfăcător după 45 minute (patru injecții) va primi apomorfină în doză zilnică de 5 mg. Atenţie! Doza și numărul de administrări zilnice pentru fiecare pacient sunt stabilite treptat, dozele fiind ajustate progresiv de medicul neurolog curant. Pulsul, tensiunea arterială și răspunsul motor vor fi monitorizate la fiecare 15 minute, pe perioada titrării, iar fiecare stilou cu apomorfină va fi utilizat în maximum 48 ore de la deschidere”, a explicat medicul.

Pacienţii îşi pot administra singuri tratamentul

De reţinut că pacienții selectați îşi pot administra acest tratament şi singuri sau să aibă la dispoziție o persoană care îi îngrijește, care le poate administra serul respectiv atunci când este necesar. Specialistul a subliniat că această terapie utilizată la nivel mondial a reușit să redea stima de sine unui număr important de pacienți, de-a lungul întregului an 2022, motiv pentru care se va continua testarea și inițierea pacienților şi în 2023.

„De asemenea, din anul 2022, în secția de Neurologie a SCJU Constanța am început pentru pacienții cu boala Parkinson în stadiu avansat administrarea triplei terapii asistate de dispozitiv (levodopa/carbidopa/entacapona), pentru a le îmbunătății calitatea vieții și a ameliora simptomatologia motorie a acestora. Aceasta este o tehnologie de ultimă generație, lansată la nivel mondial în perioada 2018/2019, în România fiind prezentă abia din a doua jumătate a anului 2021. Această modalitate țintită de administrare a tratamentului permite medicației să își facă efectul mult mai bine decât medicația orală. Sonda se montează endoscopic până la nivelul dudodenal, se face o mică incizie abdominală la nivel gastric pentru introducerea acesteia, manevră care durează aproximativ 20 de minute. Terapia asistată de dispozitiv include trei doze. Cu ajutorul acesteia, pacientul nostru este activ 16 ore, sau chiar 24 ore, dacă se optează și pentru funcționarea pompei pe parcursul nopții. Astfel, pacienți care erau complet dependenți de ajutorul familiei (nu se puteau îmbrăca singuri, nu puteau mânca fără ajutor, erau rigizi sau nu puteau să meargă mai mult de zece paşi fără să se oprească) pot, acum, să ducă o viață aproape normală”, a precizat specialistul.

Comentează aici

24 comentarii

1 mai
Zlyyvb
Rmvcwf oxxvbl

buy meloxicam pills - <a href="https://moboxsin.com/">meloxicam usa</a> buy flomax 0.2mg generic

26 aprilie
Cmlnyi
Xluouu bglxiv

buy nexium online - <a href="https://anexamate.com/topiramate/">purchase topamax generic</a> order sumatriptan 50mg generic

25 aprilie
Avxvqf
Jutdcu umpspe

purchase levaquin without prescription - <a href="https://levodarin.com/dutasteride/">dutasteride usa</a> zantac 150mg oral

21 aprilie
Djzbmn
Xfcppd mpkfko

buy coumadin sale - <a href="https://coumamide.com/metoclopramide/">reglan ca</a> hyzaar generic

18 aprilie
Nxejmz
Cqflck mylbuv

order inderal pills - <a href="https://indexatenol.com/clopidogrel/">plavix 75mg brand</a> methotrexate 2.5mg over the counter

16 aprilie
Toblay
Qeeyxe ipjeju

buy motilium sale - <a href="https://domperycin.com/cyclobenzaprine/">oral cyclobenzaprine</a> order flexeril 15mg

9 aprilie
Nolxtm
Nnezem jmosui

purchase domperidone online - <a href="https://domperycin.com/">motilium for sale online</a> flexeril 15mg pills

7 aprilie
Kqvxjc
Baeewl emriry

buy generic zovirax for sale - <a href="https://aclovirzov.com/zyloprim/">allopurinol 300mg pill</a> order crestor 20mg generic

1 aprilie
Tnemqr
Ckxffl bhvwam

order cytotec 200mcg generic - <a href="https://cytenica.com/cardizem/">buy diltiazem 180mg sale</a> diltiazem oral

30 martie
Vyutbo
Dqwwaz qimqnz

how to get clarinex without a prescription - <a href="https://desloritin.com/ardapoxetine/">priligy 30mg sale</a> order priligy 90mg generic

123

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661364 vizite | 57217 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

46309 vizite | 8579 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17531 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431244 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001427 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671632 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661364 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.