„Nimic nu e mai trist decât să ştii că poţi salva un copil, dar nu ai cu ce”
Sursa de Sănătate logo
Bebe e bolnav

2627 vizite

24-03-2017

0 comentarii

„Nimic nu e mai trist decât să ştii că poţi salva un copil, dar nu ai cu ce”

Nu mai este un secret că lipsa dotărilor din maternităţi face victime. Medicii afirmă că mult mai mulţi copii născuţi prematur ar putea fi salvaţi, dar că aparatura lipseşte cu desăvârşire din maternităţi. Cu toate acestea, există câteva organizaţii nonguvernamentale, care, an de an, luptă pentru dotarea, în limitele posibile, a maternităţilor din toată ţara.

„Am decis să continuăm programul de combatere a mortalităţii infantile şi în acest an, tocmai pentru că progresul este vizibil şi consistent: două procente mai puţin în rata mortalităţii infantile înseamnă câteva mii de copii prematuri salvaţi. Să ne oprim la mijlocul drumului nu este niciodată o opţiune, mai ales atunci când vorbim despre nou-născuţi. De cele mai multe ori, şansele lor la viaţă depind de aparatura medicală pe care o are maternitatea în care vin pe lume. Mai mult chiar, şansa medicilor de a-şi face excelent profesia depinde, şi ea, de logistica pe care o au la îndemână. Nimic nu e mai trist decât să ştii că poţi salva un copil, dar nu ai la dispoziţie un incubator sau un ventilator, pentru a o face”, a declarat Gabriela Alexandrescu, reprezentant al Organizaţiei Salvaţi Copiii România.


Cu toate că rata mortalităţii a scăzut faţă de anii trecuţi, România rămâne pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata mortalității infantile, din cauze prevenibile ori afecţiuni tratabile, atâta vreme cât maternitatea are la îndemână aparatura medicală necesară.


„Reanimarea nou-născutului este o mare urgenţă, iar diferenţa dintre viaţă şi moarte o fac viteza de reacţie a medicului şi aparatura medicală pe care o are la îndemână. Şansele la viaţă sunt direct proporţionale cu rapiditatea şi eficienţa îngrijirilor acordate nou-născutului în momentul naşterii. Întâi stabileşti o strategie de îngrijire care începe cu pregătirea locului unde va fi primit în terapie intensivă; aparatura medicală şi echipamentele sunt esenţiale în această etapă. Când se naşte copilul, eşti preocupat să-l îngrijeşti folosind cele mai blânde terapii care să-i asigure supravieţuirea fără sechele”, a declarat dr. Mihaela Demetrian, neonatolog.

Taguri articol: bebe e bolnav copilul echipamente terapie prematur

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660619 vizite | 32389 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

8658 vizite | 1245 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

10144 vizite | 1092 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429324 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000222 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671457 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660619 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577350 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.