Nodulii tiroidieni - diagnostic şi tratament
Sursa de Sănătate logo

noduli tiroidieni garciu 1

noduli tiroidieni garciu 1
Boli şi afecţiuni

16101 vizite

24-12-2011

3 comentarii

Nodulii tiroidieni - diagnostic şi tratament

Articol publicat de Dr. Manuela GARCIU
Guşa nodulară (nodulii tiroidieni) este o afecţiune frecventă, 5% din populaţia adultă având un nodul tiroidian palpabil. Prevalenţa creşte cu vârsta şi e mai mare la femei decât la bărbaţi. Tiroida este o glandă endocrină situată în regiunea cervicală anterioară, în faţa laringelui, sub aşa-numitul “măr al lui Adam”. Ea are forma unui fluture, este bogat vascularizată şi se hrăneşte cu iod. Tiroida sintetizează doi hormoni: tiroxina şi triiodotironina, hormoni indispensabili vieţii. Nodulii tiroidieni sunt frecvenţi în zonele cu deficit de iod (guşă endemică), dar pot fi determinaţi şi de alţi agenţi guşogeni: toxice industriale, medicamente. Sunt implicaţi şi factori genetici. Este important de ştiut că într-o guşă nodulară pot exista noduli care evoluează către cancer. Din punct de vedere funcţional, toate guşile nodulare sunt iniţial normofuncţionale. În timp pot evolua către hipertiroidie (care se manifestă prin pierdere în greutate, tahicardie, transpiraţii în exces, iritabilitate, nervozitate, oboseală, tegumente umede, calde, apetit crescut, tremurături ale extremităţilor, senzaţie de “nod în gât”) sau hipotiroidie (păr uscat şi rar, tegumente palide, infiltrate, bradicardie, constipaţie, încetinirea funcţiilor intelectuale, depresie, dureri articulare, anemie). Investigarea tiroidei, începe cu efectuarea unei echografii cervicale, care este cea mai bună metodă imagistică pentru detecţia şi caracterizarea nodulilor tiroidieni. Dintre analizele de laborator, se recomandă dozarea TSH, fT4, fT3 pentru stabilirea statusului funcţional tiroidian şi a ATPO pentru diagnosticul de tiroidită cronică. Dozarea calcitoninei, care detectează carcinomul medular tiroidian, formă agresivă de cancer tiroidian. Puncţia aspirativă cu ac fin este standardul de aur pentru diagnosticul diferenţial preoperator al unui nodul şi este indicată in cazul unui nodul unic mai mare de 1 cm care se dovedeşte a nu fi hiperfuncţional. În guşa polinodulară puncţia se efectuează în nodulul cel mai suspect la examinarea ecografică. Când apelăm la tratamentul chirurgical? Tratamentul chirurgical este indicat în următoarele situaţii: -când se depistează un nodul malign (la puncţie-biopsie sau calcitonina crescută); - în adenomul folicular (atunci când se asociază microcalcificări, adenopatie cervicală sau dacă creşte); - nodul care continuă să crească sub tratament de supresie tireotropă; - guşă nodulară mare, compresivă; - chist tiroidian care creşte prin acumulare de lichid; - guşă nodulară hipertiroidizată; - nodul la un pacient cu istoric familial semnificativ. Intervenţia chirurgicală constă în hemitiroidectomie (extirparea unei jumătăţi din tiroidă în cazul unui nodul unic benign), sau tiroidectomie totală (extirparea tiroidei în totalitate în guşa polinodulară sau nodul malign). Desigur, pacienţii operaţi vor avea hipotiroidie iatrogenă şi vor necesita tratament hormonal de substituţie toată viaţa.

Comentează aici

3 comentarii

30 octombrie 2014
Georgeta Popescu

Buna seara ! Am 44 de ani si sunt extrem de speriata ! Acum cateva ore am venit de la medicul endocrinolog cu diagnosticul , gusa polinodulara , nodul de aproape 50 mm pe partea stanga a tiroidei .Tahicardia de la inima , m-a trimis la endocrinolog,care mi-a spus clar operatie . Ce se intampla daca nu ma operez? Tratament nu exista ?Gusa mea este normala , nu atarna , doar cuvantul nodul si tahicardia puternica ma ingrozesc !Ma puteti ajuta cu un raspuns ? Multumesc anticipat !

17 iulie 2014
ILIE LUMINITA

Buna ziua .Am o gusa nodulara cu 2noduli de 2 cm pe ambele parti ale tiroidei si sint programata pentru operatie pe 12 ianuarie...urmez tratament cu calciu magneziu si tirozol de un an .Am un serviciu foarte greu si uneori simt ca nu m ai rezist sa fac fata .As dori sa ma operez m ai repede simt ca voi inbonlavi inima ...fac fata greu sintomelor,oboselii si bolii..

20 decembrie 2013
UN GRUP DE FOSTI PACIENTI VINDECATI

APRECIEM PREZENTA IN CONSTANTA A UNUI SPECIALIST OPTIM IN ENDOCRINOLOGIE CHIRURGICALA A TIROIDEI SI RECOMANDAM CU MULTA RESPONSABILITATE CELOR AFECTATI DE MODIFICARI DE FUNCTIONARE A GLANDEI TIROIDE, CONTRIBUTIA DR.MANUELA GARCIU PENTRU A SOLUTIONA ATAT MEDICAL CAT SI CHIRURGICAL ACEASTA PROBLEMA .IN ACEASTA APRECIERE NE BAZAM PE REZULTATELE OBTINUTE ATAT LA NIVEL NATIONAL CAT SI INTERNATIONAL DE DR.MANUELA GARCIU.

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661367 vizite | 57217 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

46969 vizite | 8700 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17531 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431258 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001441 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671633 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661367 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577656 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.