Noi metode de tratare a hemoroizilor. Stadiul bolii este foarte important
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

838 vizite

19-10-2018

0 comentarii

Noi metode de tratare a hemoroizilor. Stadiul bolii este foarte important

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Foarte multe persoane suferă în ziua de astăzi de hemoroizi. Practic, aceste dilataţii ale venelor hemoroidale fac ca în cazul multor constănţeni să devină o problemă medicală, mai ales atunci când se manifestă clinic, prin durere, mâncărime, scurgeri sero-mucoase care pătează lenjeria, tumefacţie anală şi, mai ales, sângerări.

Potrivit dr. Andrei Cristian Ionescu, medic primar Chirurgie-Proctologie, tratamentul se face, de cele mai multe ori, ambulatoriu şi este uşor de suportat, bolnavul venind programat la câteva şedinţe terapeutice în cabinetele de proctologie.

În ultima vreme, şi în judeţul Constanţa au fost implementate noi tehnici de tratare a acestei probleme. Mai nou, s-a început tratamentul hemoroizilor printr-o tehnică nouă, care utilizează unde de radiofrecvenţă care, aplicate pe nodulii hemoroidali, îi cauterizează desfiinţând lacurile venoase respective. Apoi, imediat după tratament, bolnavul pleacă acasă. De precizat că acest tratament se face sub anestezie locală, fiind nedureros, iar această tehnică este cunoscută ca fiind procedeul „Rafaelo”. Medicul spune că marele avantaj al acestei metode constă în faptul că este nedureroasă, iar bolnavul nu trebuie să îşi întrerupă activităţile cotidiene.

Ce se întâmplă, însă, cu acei hemoroizi care nu sunt trataţi corespunzător? În acest caz, boala hemoroidală evoluează iniţial în canalul anal, adică intern, apoi se exteriorizează.

„În stadiile avansate, respectiv în stadiul III, aceştia pot fi reintroduşi în canalul anal, iar în stadiul IV, această manevră nu mai poate fi posibilă, hemoroizii rămânând permanent în exterior. De asemenea, simptomele semnalate de pacient sunt din ce în ce mai supărătoare, culminând cu complicaţii uneori greu de suportat, cum ar fi durerea extremă şi sângerările masive, obligând bolnavul să ajungă de urgenţă la spital. Important este ca boala să nu ajungă în aceste stadii avansate în care doar intervenţiile chirurgicale mai laborioase sunt posibile. De aceea, este necesar ca, atunci când apar astfel de simptome, bolnavul să se prezinte la medicul specialist pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine şi de stadialitate, precum şi pentru a face diferenţierea cu alte boli cu localizare ano-rectală, unele dintre acestea fiind foarte grave ce pot debuta cu aceleaşi manifestări clinice. Astfel că în stadiile I, II şi parţial III, tratamentul este relativ uşor, atât pentru medic cât şi, mai ales, pentru pacient”, a precizat dr. Ionescu.

XXX

Aşadar, este foarte important ca boala hemoroidală să fie surprinsă în stadiile în care tratamentul cu radiofrecvenţă cu minim disconfort, fără internare, să poată asigura vindecarea. Dar dacă acest lucru nu este posibil, mai există o serie de soluţii moderne pentru tratarea chirurgicală a hemoroizilor.

Referitor la stadiul IV al bolii hemoroidale, sunt efectuate cu mare succes tehnica Longo sau P.P.H. (cura prolapsului hemoroidal prin rezecţie circumferenţială mucoasă cu sutură mecanică), un procedeu relativ nou care excizează hemoroizii şi împiedică exteriorizarea lor fără tăietură, cum se practică în operaţiile clasice. Spre deosebire de alte tehnici, prin acest procedeu complicaţiile ce pot apărea sunt minore, metoda necesitând doar o zi de spitalizare, iar rata de succes fiind de circa 95%.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660419 vizite | 21975 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7885 vizite | 835 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9336 vizite | 727 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429224 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000182 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671447 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660419 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.