Nu distingeți clar culorile? Daltonismul este de vină
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

1050 vizite

05-04-2022

0 comentarii

Nu distingeți clar culorile? Daltonismul este de vină

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Daltonismul, cunoscut și sub denumirea de deficiență a vederii culorilor, este o afecțiune în care capacitatea de a aprecia culoarea este parțial sau total diminuată. De obicei, bărbații sunt mai predispuși să dezvolte daltonism deoarece gena care condiționează afecțiunea se află pe cromozomul X. Din păcate, afecțiunea nu are leac, dar există alternative de tratament. Potrivit specialiștilor, această afecțiune se caracterizează prin faptul că pacienții au o apreciere diferită a culorilor. Ochiul uman are două tipuri de celule specializate în recepția și interpretarea culorii: bastonașele și conurile. Acestea, în special conurile, reacționează la diferite lungimi de undă. Drept urmare, culorile se disting prin lungimea frecvenței undei lor. De exemplu, nuanțele apropiate de roșu (portocaliu și galben) au lungimi de undă mai mari, în timp ce tonurile apropiate de violet (indigo și albastru) au lungimi de undă mai scurte. Verdele, fiind la mijlocul spectrului, are o lungime medie. La o persoană cu daltonism, pigmenții localizați în conuri au probleme în recepția sau interpretarea lungimilor de undă. Așadar, afecțiunea este cauzată de o nealiniere a conurilor retinei ochiului.

Experții afirmă că doar unul din 30.000 de oameni dezvoltă acromatopsie, varianta completă a bolii. În general, acest dezechilibru determină două procese: unul dobândit și celălalt moștenit. De regulă, pacienții au o stare stabilă (nu se îmbunătățește și nu se agravează) și boala afectează adesea ambii globi oculari. Totuși, vederea se deteriorează în mod natural pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, deci capacitatea conurilor de a distinge lungimile de undă scade. Acesta este motivul pentru care unii pacienți dezvoltă afecțiunea ca urmare a îmbătrânirii, fără nicio altă cauză.

Taguri articol: sfatul medicului daltonism

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660430 vizite | 22719 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7923 vizite | 860 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9372 vizite | 756 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429229 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000184 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671449 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660430 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.