Nu evitaţi medicul stomatolog! Ce este abcesul dentar şi cum se poate trata
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

1155 vizite

17-01-2018

0 comentarii

Nu evitaţi medicul stomatolog! Ce este abcesul dentar şi cum se poate trata

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Urgenţa cea mai frecventă pentru care constănţenii caută medicii stomatologi la acest moment este abcesul dentar, care reprezintă o durere continuă, pulsatilă în dreptul unui grup de 2-3 dinţi, însoţită de o umflătură mai mult sau mai puţin impresionantă.

Abcesul dentar este o infecţie la baza dintelui, manifestată printr-o tumefacţie (umflătură) care deformează regiunea în care este localizat. Astfel, ţesutul care acoperă porţiunea inflamată - de regulă stratul extern al gingiei - este roşu, congestionat şi tensionat. Trebuie precizat că există, însă, două tipuri de abcese dentare, ambele fiind cauzate de infecţii bacteriene. Diferenţa dintre cele două tipuri de abces este punctul de plecare al infecţiei.

„Prima formă, abcesul gingival sau periodontal, este cauzată de o infecţie în spaţiul dintre gingie şi dinte. Punctul de plecare al acestui abces sunt bacteriile din placa dentară de la nivelul marginii gingivale sau resturile alimentare rămase între gingie şi dinte. Abcesul periodontal se formează în partea laterală a dintelui şi mai aproape de marginea gingivală. La rândul său, abcesul periapical este cauzat de o infecţie în interiorul dintelui. Punctul de plecare al acestuia sunt microbii din cariile dentare”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Roxana Mihai, medic dentist.

Specialistul a mai spus că bacteriile din cariile dentare netratate vor pătrunde în pulpa dintelui şi de acolo, prin canalul radicular, pot difuza în ţesuturile situate sub dinte (ligamente, os alveolar), producând infecţii ale acestora.

Abcesul periapical se formează, însă, la vârful rădăcinii dintelui. Acesta poate apărea şi la dinţii cu obturaţii sau lucrări dentare vechi sau defectuoase.

Trebuie precizat că abcesele dentare se pot forma extrem de rapid, iar cel mai neplăcut simptom pentru pacienţi este durerea intensă, care poate difuza şi în zona capului, a gâtului, a urechilor sau a obrazului. Totuşi, nu toate abcesele dentare evoluează cu dureri. Uneori, pacienţii nu experimentează dureri (sau acestea sunt de intensitate redusă), fiind vizibilă doar colecţia purulentă care apare ca o umflătură în dreptul dintelui afectat.

Ce alte simptome şi semne pot apărea în cazul unui abces

Pacientul poate simţi dureri pulsatile la nivelul dintelui afectat care cresc treptat în intensitate, dureri la nivelul gâtului, urechii sau osului maxilar de aceeaşi parte cu dintele afectat. Durerile cresc în intensitate în timpul masticaţiei, în poziţia culcat, la atingerea dintelui la cald.

De asemenea, persoana care suferă de abces dentar are o respiraţie urât mirositoare şi/sau un gust neplăcut în gură, dificultăţi la mestecarea şi/sau înghiţirea alimentelor. În acelaşi timp, se poate vorbi despre apariţia unei colecţii de puroi sub forma unei umflături (sau tumefieri) în dreptul dintelui afectat (fie spre obraz, fie spre limbă sau palat). Apoi, gingia la acest nivel este roşie şi tumefiată, dintele îşi poate schimba culoarea şi poate deveni mobil.

„În cazul abceselor mai mari, apare tumefierea obrazului sau feţei, în partea corespunzătoare acestuia, asta dacă abcesul a difuzat în zonele învecinate. În aceste condiţii, pacientul poate dezvolta febră, frisoane, dureri de cap şi poate avea o stare generală alterată”, a adăugat dr. Mihai.

Deoarece abcesele dentare sunt o complicaţie a cariilor dentare sau a bolii parodontale, prevenirea lor se face prin aplicarea normelor de profilaxie dentară: igiena orală regulată şi minuţioasă, controale periodice, o dietă sănătoasă, fără multe zaharuri şi foarte important, tratamentul cât mai timpuriu al cariilor dentare (înainte de aparţia complicaţiilor pulpare).

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661548 vizite | 57221 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

68048 vizite | 11753 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17788 vizite | 1805 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431878 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001785 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671682 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661548 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

578167 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.