Nu faceţi economie la sănătate! Mergeţi la analizele pentru depistarea cancerului
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

1109 vizite

10-03-2017

0 comentarii

Nu faceţi economie la sănătate! Mergeţi la analizele pentru depistarea cancerului

Un studiu recent concluzionează că implementarea unui program gratuit de analize (screening) pentru cancerul de sân, promovarea adecvată a programului deja existent pentru cancerul de col uterin şi creşterea nivelului de educaţie cu privire la importanţa controalelor medicale periodice sunt măsuri necesare pentru reducerea mortalităţii din cauza diferitelor forme de cancer întâlnite la femei.

„Există soluţii la problemele semnalate în cadrul acestui studiu, care sunt acţionabile, concrete, iar implementarea lor necesită un efort susţinut de colaborare şi dialog din partea tuturor actorilor implicaţi: autorităţi, medici, asociaţii de pacienţi şi companii farmaceutice”, a afirmat Diana Bădiliţă, coordonatoarea studiului.

Din perspectiva medicilor, avantajele programelor de screening sunt evidente, peste 89% dintre medicii ginecologi şi medicii de familie recomandând femeilor investigaţii pentru depistarea precoce a cancerelor. În acelaşi timp însă, 63% dintre medicii ginecologi susţin că nivelul scăzut de educaţie al pacientelor este principala provocare cu care se confruntă în diagnosticarea acestor tipuri de cancer, iar medicii de familie consideră lipsa gratuităţii drept principalul motiv pentru care româncele evită efectuarea acestor investigaţii medicale.

De asemenea, medicii susţin că fondurile insuficiente şi lipsa unei promovări solide a importanţei prevenţiei duc la descoperirea acestor boli în stadii avansate.

XXX

Multe femei nu ştiu ce programe sunt disponibile pentru prevenţia şi depistarea în stadiu incipient a cancerelor. Mai mult, aproape 90% dintre participante nu au făcut niciodată testele de depistare a cancerelor feminine. Din perspectiva pacientelor, traseul prin sistemul medical este îngreunat de lipsa unor etape precise, care trebuie urmate odată iniţiat procesul, precum şi de dificultatea realizării investigaţiilor, care trebuie realizate în centre diferite şi momente diferite.

Aceste probleme, semnalate atât de medici, cât şi de femei, sunt accentuate de gradul scăzut al educaţiei pentru prevenţie în sănătate, dar şi de comunicarea dificilă dintre medici şi paciente, cauzate de lipsa unor cursuri de comunicare şi supraîncărcarea medicilor.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661549 vizite | 57221 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

68491 vizite | 11836 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17791 vizite | 1805 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431918 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001798 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671682 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661549 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

578185 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.