Nu ignoraţi durerile de cap! Acestea pot fi, uneori, extrem de periculoase
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

268 vizite

08-04-2021

0 comentarii

Nu ignoraţi durerile de cap! Acestea pot fi, uneori, extrem de periculoase

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Nu există persoană pe care să nu o fi durut-o capul măcar o dată în viaţă. Mai grav este că, în cazul unora, aceste dureri persistă în timp, şi, în pofida tratamentelor administrate, nu reuşesc să scape de ele. Tocmai de aceea, medicii spun că migrenele însoţite de probleme de vedere sunt mai periculoase decât obezitatea, diabetul, fumatul sau antecedentele familiale.

Mai mult decât atât, conform studiilor, durerile severe de cap dublează riscul accidentelor cardiovasculare. Aşadar, dacă observaţi că vă doare capul şi nu trece cu un tratament la o zi, două, de la debut, poate fi cauza unei afecţiuni mai grave, de genul tumorilor cerebrale, benigne sau maligne, hiper sau hipotensiune. În acest caz, nu mai staţi acasă. Mergeţi imediat la medic, pentru depistarea precoce a cauzei.

„Dacă durerea nu poate fi tratată cu pastilele pe care le luaţi, de obicei, înseamnă că necesită o abordare complexă. Adică, este nevoie, mai departe, de un consult la neurologie, psihiatrie, neurochirurgie şi o serie de alte investigaţii specifice: radiografie cranio-cerebrală, radiografii de coloană cervicală, CT sau RMN”, a declarat dr. Luminiţa Dogaru.

În general, a precizat medicul, durerea de cap cea mai frecventă este vasomotorie şi este cauzată de stres. Aceasta poate fi episodică sau cronică. În cazul durerilor episodice, simptomele se manifestă mai puţin de 15 zile într-o lună. De regulă, durerile debutează treptat, apar la mijlocul zilei şi se pot manifesta de la 30 de minute, până la câteva zile, afectând fruntea, tâmplele, creştetul capului şi părţile sale laterale.

Durerea de cap cronică durează peste 15 zile pe lună. Simptome asociate: oboseala cronică, starea de iritabilitate, nervozitate, anxietate, insomnie, dureri de cap la trezire, tulburări de concentrare, sensibilitate la zgomot şi lumină, dureri musculare generalizate şi, uneori, stări de vomă.

Printre cauzele cele mai frecvente ale acestei stări se numără surmenajul intelectual sau fizic, stări de foame. Desigur, pe listă pot fi adăugate situaţiile conflictuale, schimbările meteorologice, intoxicaţiile cronice, alcoolismul, tutunul, abuzul de cafea şi nu numai.

Migrena, în schimb, este o durere de cap intensă, cu o durată de patru până la 72 de ore, care se repetă. Apare mai ales la femeile cu nevroze, afecţiuni hepatice, gastrice, tulburări hormonale, patologii biliare sau în parazitoze intestinale. Aceasta apare adesea unilateral în regiunea frontală sau la tâmple şi se extinde treptat. Simptomele sunt periodice şi pot fi însoţite de sensibilitate la frig sau la zgomot.

În ceea ce priveşte durerea de cap dată de hipertensiune sau hipotensiune, aceasta apare, în special, dimineaţa, şi este asociată cu ameţeli, tulburări de vedere, vâjâituri în urechi. De obicei, acesta este localizată predominant în regiunea occipitală (la ceafă) şi poate preceda şi un accident vascular. Totuşi, atunci când are o cauză sinusală, durerea se manifestă la nivelul pomeţilor, frunţii sau rădăcinii nasului şi se intensifică la mişcarea bruscă a capului, la tuse sau la strănut. La aceste stări se pot adăuga şi alte simptome: rinoree (nas care curge), urechi înfundate, dar şi febră. În cazul cefaleei persistente, care evoluează pe parcursul mai multor săptămâni şi care se accentuează mai ales dimineaţa, poate indica o tumoră cerebrală malignă, mai ales dacă este însoţită de vărsături.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660467 vizite | 25023 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

8043 vizite | 954 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9512 vizite | 846 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429247 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000192 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671450 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660467 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577344 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.