Nu scăpaţi din ochi copiii mici. Le poate fi fatal!
Sursa de Sănătate logo
Pediatrie

2781 vizite

20-04-2017

0 comentarii

Nu scăpaţi din ochi copiii mici. Le poate fi fatal!

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

În ORL, corpii străini sunt introduşi voit sau accidental în diverse cavităţi ale corpului. Desigur, aceştia pot exista în fosele nazale, în special la copii, care îşi introduc în nas fragmente de mărgele, bile, jucării, boabe de vegetale.

Ceea este interesant, în general, copilul nu recunoaşte ce a făcut, iar părinţii observă abia după câteva zile că respiraţia este deficitară sau că apar secreţii. Aceşti corpi străini pot fi introduşi într-una din fosele nazale sau chiar amândouă şi atunci se observă mai repede, pentru că respiraţia nazală este complet blocată şi respirând pe gură, părintele îşi dă seama de acest lucru şi aduce copilul la spital.

Ca urmare, dacă suspectează un corp străin, adulţii sunt rugaţi să se prezinte de urgenţă la un specialist, pentru că extracţia acestora acasă poate duce la accidente deosebit de grave, în sensul că extracţia trebuie făcută cu instrumente corespunzătoare, iar uneori este nevoie de anestezie generală sau intubaţie. Spre exemplu, dacă acel corp străin, în tentativa de extragere a acestuia progresează, el poate ajunge în laringe şi copilul poate muri sufocat.

La nivelul faringelui, există alţi corpi străini: oase de peşte sau de la alte animale, care de obicei sunt legate de consumul alimentar.

„Acestea pot provoca şi ele o serie de leziuni, începând cu durerea, senzaţia de corp străin, cu dificultăţi în deglutiţie, înghiţitul alimentelor sau poate produce diverse leziuni, hemoragii etc. În funcţie de ceea ce a înghiţit persoana respectivă, leziunile pot fi mai mari sau mai mici. Aceştia vor fi extraşi şi apoi urmează o perioadă de abţinere de la alimente iritante, se mănâncă mai moale, fără băuturi carbogazoase timp de câteva zile şi dacă este necesar, se administrează antibiotice şi antiinflamatoare”, a declarat pentru „Cuget Liber”, dr. Gheorghe Comşa, medic specialist ORL.

Mai departe, există corpii străini auriculari, cum ar fi dopurile de ceară, care produc o scădere a auzului. Rezolvarea acestora se poate face în cabinete medicale prin spălături, dar există şi situaţii în care sunt extrase în condiţii uscate, mai ales dacă bolnavul a avut probleme cu urechea.

„Dacă există o perforaţie în timpan şi medicul face o spălătură pot fi întâlnite situaţii diferite, prin acea perforaţie a urechii mijlocii”, a explicat medicul.

Complicaţiile înghiţirii corpilor străini

Alţi corpi străini sunt descoperiţi la persoanele cu tulburări psihice, care înghit hârtie, boabe de fasole, seminţe şi extracţia lor trebuie făcută tot într-un cabinet de specialitate, tocmai pentru a nu crea alte leziuni. Dacă operaţiunea este efectuată de persoane neautorizate, poate afecta grav timpanul sau alte leziuni.

Apoi, a precizat dr. Comşa există corpii străini esofagieni: înghiţirea sodei caustice care a produs o stenoză, o strâmtorare a esofagului şi sigur că mai ales atunci când nu sunt atenţi sau au o dantură deficitară şi nu mestecă suficient mâncarea, mâncarea poate fi retenţionată. De aici şi durerea proiectată de cele mai multe ori la nivelul sternului, dar ceea ce contează, se ajunge la oprirea tranzitului când bolnavul încearcă să se alimenteze din nou.

În ceea ce priveşte corpii străini care nu sunt înghiţiţi, ci aspiraţi, aici problema are două aspecte, în funcţie de dimensiunea acestora. Astfel, dacă acel corp străin este prea voluminos, acesta blochează, pur şi simplu, cavitatea laringiană şi atunci survine starea de sufocaţie. Desigur, mai există manevra Heimlich care se poate face în astfel de situaţii, o presiune la nivelul epigastrului şi tusea uneori reuşeşte să elimine acest corp străin. Altfel, dacă nu se acţionează rapid pentru extragerea lui poate surveni chiar decesul prin sufocare.

Partea proastă este că toţi corpii străini de dimensiuni mici nu rămân în laringe, ci trec mai departe în trahee şi sunt retenţionaţi în funcţie de dimensiunea lor, în trahee, în bronhii. În cazul în care se neglijează situaţia, tragedia se poate întâmpla mai târziu, asta dacă nu se ia în serios această suspiciune de corpi străini. Mai mult decât atât, atunci când simptomele sunt neglijate şi când este vorba despre seminţe de floarea soarelui, boabe, spre exemplu, acestea rămânând într-un mediu umed îşi măresc volumul şi peste trei zile poate apărea sufocaţia.

Taguri articol: pediatrie accident antiinflamatoare copii simptome tulburări durere

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655177 vizite | 12888 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7412 vizite | 534 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8819 vizite | 439 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429010 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000131 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671431 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655177 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577337 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.