Nu sunteți pregătiți pentru a avea un copil? Alegeți contracepția potrivită!
Sursa de Sănătate logo
Fertilitate

362 vizite

28-02-2021

0 comentarii

Nu sunteți pregătiți pentru a avea un copil? Alegeți contracepția potrivită!

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Foarte multe cupluri își doresc copii, dar sunt și perechi care amână sarcina până când partenerii sunt pregătiți. În aceste situații, medicul este cel care trebuie să prescrie anticoncepționalele, astfel încât să ia în considerare și situațiile în care nu este potrivită utilizarea unei sau altei metode de contracepție.

Potrivit specialiștilor Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța, alegerea contraceptivelor orale poate depinde de o serie de factori: simptomele din timpul menstruației, sănătatea cardiovasculară, bolile cronice. Totodată, trebuie ținut cont că anumite medicamente ar putea reduce din eficacitatea anticoncepționalelor. În acest caz, este recomandat să vorbiți cu medicul despre combinarea contraceptivelor cu alte medicamente, suplimente alimentare sau produse naturiste.

„Administrarea de anticoncepționale pornește de la o discuție cu medicul ginecolog sau cu un specialist în planificare familială. De regulă, se recomandă anticoncepționalele combinate și, în cazuri rare, variantele monohormonale. În acest context, este bine de știut că există folii care acoperă cicluri menstruale de 21 de zile, de 24 de zile sau de 28 de zile. Unele anticoncepționale vin și cu regimuri mai extinse, motiv pentru care este recomandat să se solicite părerea unui specialist, mai ales în situațiile când ciclul menstrual nu este regulat (la 28 de zile). Apoi, trebuie să luați câte o pastilă în fiecare zi, în jurul aceleiași ore”, au explicat medicii.

În general, puteți începe să luați pilula contraceptivă în orice moment al ciclului menstrual. Există mențiuni speciale dacă abia ați născut, ați avut un avort sau ați pierdut sarcina, dar aceste lucruri variază de la caz la caz și le puteți afla de la ginecolog.

Totuși, există situații în care anticoncepționalele pot fi administrate, însă atrag după sine un risc mai mare de complicații sau intensificarea simptomelor. Aici intră: litiaza biliară, fibromul uterin, afecțiunile renale, afecțiunile cardiovasculare, diabetul zaharat, alăptarea și depresia severă.

Mai trebuie adăugat că anticoncepționalele au multe efecte benefice. Astfel, pe lângă cel contraceptiv, reprezintă tratamentul unor afecțiuni cum ar fi sindromul ovarelor polichistice sau endometrioza. Alte beneficii constau în faptul că ameliorează dismenoreea (durerile din timpul menstruației), ameliorează sângerările excesive din timpul menstruației. Totodată, pilulele au efecte cosmetice, prin diminuarea acneei, seboreei, hirsutismului și scad riscul de cancer ovarian, endometrial, colorectal etc.

Comentează aici

Articole recomandate

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

296742 vizite | 40745 comentarii

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

623863 vizite | 192 comentarii

SARCINA PE SĂPTĂMÂNI - totul despre evoluţia copilului şi a gravidei SARCINA PE SĂPTĂMÂNI - totul despre evoluţia copilului şi a gravidei

476750 vizite | 155 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1333869 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

950411 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

623863 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

546963 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

486863 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.