Nu vă neglijaţi dantura! Cariile dentare pot face ravagii
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

707 vizite

20-05-2019

0 comentarii

Nu vă neglijaţi dantura! Cariile dentare pot face ravagii

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Vizitele cele mai dese la medicul dentist le facem, de obicei, pentru tratarea cariilor. Specialiştii ne avertizează că acestea pot fi, însă, foarte uşor de prevenit, doar că este necesar să ţinem cont de recomandările stomatologilor.

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont este de părere că prevenirea eficientă a cariilor dentare este o luptă care are loc, de fapt, pe două fronturi: pe de o parte păstrarea sub control a cantităţii de placă bacteriană care se formează pe dinţi şi, pe de altă parte, păstrarea smalţului dinţilor suficient de puternic şi sănătos, pentru a lupta cu această placă bacteriană.

În primul rând, pentru a evita apariţia supărătoarelor carii trebuie să folosiţi o pastă de dinţi specială, care să aibă un conţinut de calciu sau calciu şi fluor. „Aceste tipuri de paste nu se folosesc pentru spălarea dinţilor, ci se aplică periodic, după curăţarea danturii acasă, timp de cinci minute pe zonele afectate de acizi. După îndepărtarea pastei nu bem apă şi nu mâncăm timp de jumătate de oră. Cea mai bună metodă de aplicare este în gutieră, deoarece în felul acesta pasta cuprinde un număr mai mare de dinţi şi suprafeţe mai greu accesibile”, a explicat medicul

Trebuie precizat că după aproximativ jumătate de oră după periaj, pe suprafaţa dintelui începe să se formeze o placă bacteriană, invizibilă la început, apoi alb-gălbuie, bogată în proteine şi bacterii şi principala cauză a cariilor şi gingivitei. „Pentru a preveni apariţia cariei dentare este recomandată îndepărtarea acestei plăci bacteriene de cel puţin două ori pe zi cu periuţa şi aţa dentară, precum şi folosirea duşului bucal şi a apei de gură”, a adăugat specialistul.

Apoi, tabletele revelatoare de placă se ţin în gură până când se topesc şi colorează în roz placa bacteriană veche de 1-2 zile şi în mov-albăstrui placa veche de peste trei zile. Zonele de dinte bine curăţate vor rămâne albe, deoarece substanţele colorante aderă doar de proteinele din placa bacteriană, nu şi de substanţele minerale din smalţ. Acestea îi ajută, în special, pe copii, să identifice zonele pe care nu le periază corect, dar şi pe adulţi.

Evitaţi alimentele şi băuturile dulci sau bogate în acizi

Specialistul a amintit şi de dieta săracă în carbohidraţi şi acizi care scot calciul din dinţi. Ca urmare, este absolut necesar să evitaţi, pe cât posibil, alimentele şi băuturile dulci sau bogate în acizi. Acestea au rolul de a reduce riscul apariţiei cariei. „Dacă, totuşi, nu putem renunţa la ele, este recomandat ca dulciurile să fie consumate la o singură masă şi nu în mod constant, drept gustări pe parcursul zilei. Ronţăirea periodică a unor alimente între mese va asigura bacteriilor o sursă constantă de hrană şi va duce la înmulţirea lor şi a cariilor. În schimb, este recomandată includerea în dietă a alimentelor benefice pentru dantură: cele bogate în calciu şi fosfat, cum ar fi produsele lactate şi legumele, care spală dantura de acizi şi îi asigură substanţele nutritive necesare”, a completat dr. Mihaela Dan. Nu în ultimul rând, nu uitaţi de sigilarea dinţilor, acolo unde este cazul. La copii, cel puţin, sigilarea dinţilor este o metodă de prevenire a acumulării resturilor alimentare în şanţurile adânci ale dinţilor, unde există riscul ca, din fermentarea lor, să apară acizii ce produc caria dentară.

„Umplerea şanţurilor cu material asemănător obturaţiei dentare (plombei) va proteja dintele, măcar până când copilul învaţă să se perie corect şi acordă importanţa cuvenita igienizării. Sigilarea poate fi o opţiune şi pentru dinţii care sunt mai vulnerabili la bacterii şi mai greu de curăţat, asigurând o suprafaţă netedă şi mai uşor de periat”, a mai spus specialistul.

Înainte de toate, însă, controlul stomatologic periodic este singurul care va putea identifica şi trata cariile în stadii precoce, precum şi pentru a aplica metode de protejare a dinţilor. Dintre acestea amintim detartrajul şi periajul profesional, pentru îndepărtarea tartrului şi a plăcii bacteriene, alături de fluorizarea profesională pentru întărirea smalţului dentar.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660367 vizite | 19493 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7724 vizite | 771 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9164 vizite | 670 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429182 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000169 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671441 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660367 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577342 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.