O vitamină mai puţin cunoscută. Rolul colinei în organism
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

2389 vizite

10-02-2017

0 comentarii

O vitamină mai puţin cunoscută. Rolul colinei în organism

Colina este un nutrient esenţial, solubil în apă, care, de obicei, este grupat în complexul vitaminelor B. Compusul este absolut necesar pentru menţinerea structurii celulare, transportul nutrienţilor şi în metabolism. Deşi este sintetizată în cantităţi mici şi în ficat, o cantitate semnificativă de colină trebuie adăugată prin dietă, pentru a menţine sănătatea organismului şi în special a creierului şi ficatului, mai ales în perioadele în care acestea sunt suprasolicitate.

„Colina acţionează asupra metabolismului şi bunei funcţionări hepatice. Este demonstrat că deficienţa de colină duce rapid la sindrom metabolic (o afecţiune care implică rezistenţa la insulină, trigliceride serice crescute, creşterea colesterolului seric), la obezitate, dar şi la boala ficatului gras non-alcoolic. Colina are un rol important şi în buna activitatea şi dezvoltare a sistemului nervos. Aceasta este esenţială în formarea neuronilor colinergici, care formează mari porţiuni ale creierului, a sistemului nervos parasimpatic şi simpatic. Este, de asemenea, implicată în funcţionarea musculară, memorie, învăţare etc.”, a declarat dr. Horaţiu Albu, specialist biologie moleculară.

v v v

Studiile arată că persoanele cu dietă bogată în colină au cele mai scăzute niveluri de markeri inflamatori. În plus, oamenii care au deficit de colină par a avea o creştere semnificativă a daunelor ADN-ului şi a riscului de cancer.

Pentru femeile însărcinate sau care alăptează, este foarte important să mănânce alimente bogate în colină. Acest nutrient joacă un rol important în dezvoltarea creierului fătului, precum şi a sistemului nervos. Deficienţa de colină în timpul sarcinii a fost legată de probleme de memorie şi de învăţare, pe termen lung, în cazul copiilor.

Câteva dintre alimentele bogate în colină sunt: legumele verzi, germenii de grâu, gălbenuşul de ou, laptele, cerealele integrale, arahidele, ficatul, peştele etc.

Taguri articol: sfatul medicului dietă memorie peşte

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660659 vizite | 34324 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

8805 vizite | 1306 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

10448 vizite | 1145 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429351 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000231 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671457 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660659 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577352 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.