O vitamină mai puţin cunoscută. Rolul colinei în organism
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

2273 vizite

10-02-2017

0 comentarii

O vitamină mai puţin cunoscută. Rolul colinei în organism

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Colina este un nutrient esenţial, solubil în apă, care, de obicei, este grupat în complexul vitaminelor B. Compusul este absolut necesar pentru menţinerea structurii celulare, transportul nutrienţilor şi în metabolism. Deşi este sintetizată în cantităţi mici şi în ficat, o cantitate semnificativă de colină trebuie adăugată prin dietă, pentru a menţine sănătatea organismului şi în special a creierului şi ficatului, mai ales în perioadele în care acestea sunt suprasolicitate.

„Colina acţionează asupra metabolismului şi bunei funcţionări hepatice. Este demonstrat că deficienţa de colină duce rapid la sindrom metabolic (o afecţiune care implică rezistenţa la insulină, trigliceride serice crescute, creşterea colesterolului seric), la obezitate, dar şi la boala ficatului gras non-alcoolic. Colina are un rol important şi în buna activitatea şi dezvoltare a sistemului nervos. Aceasta este esenţială în formarea neuronilor colinergici, care formează mari porţiuni ale creierului, a sistemului nervos parasimpatic şi simpatic. Este, de asemenea, implicată în funcţionarea musculară, memorie, învăţare etc.”, a declarat dr. Horaţiu Albu, specialist biologie moleculară.

v v v

Studiile arată că persoanele cu dietă bogată în colină au cele mai scăzute niveluri de markeri inflamatori. În plus, oamenii care au deficit de colină par a avea o creştere semnificativă a daunelor ADN-ului şi a riscului de cancer.

Pentru femeile însărcinate sau care alăptează, este foarte important să mănânce alimente bogate în colină. Acest nutrient joacă un rol important în dezvoltarea creierului fătului, precum şi a sistemului nervos. Deficienţa de colină în timpul sarcinii a fost legată de probleme de memorie şi de învăţare, pe termen lung, în cazul copiilor.

Câteva dintre alimentele bogate în colină sunt: legumele verzi, germenii de grâu, gălbenuşul de ou, laptele, cerealele integrale, arahidele, ficatul, peştele etc.

Taguri articol: sfatul medicului dietă memorie peşte

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

259250 vizite | 105350 comentarii

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

235563 vizite | 92519 comentarii

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

420019 vizite | 48305 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1401253 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

981643 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

659204 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

567515 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

504765 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.