Obezitatea infantilă vă expune micuţii la multe boli
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

693 vizite

15-11-2022

0 comentarii

Obezitatea infantilă vă expune micuţii la multe boli

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

În ultimii ani, specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au tot avertizat populaţia asupra prevalenţei ridicate a obezităţii infantile. De fapt, la momentul actual, aceasta este considerată una dintre principalele probleme de sănătate publică şi se referă la o acumulare de grăsime excesivă în organism. Prin urmare, copilul cântăreşte mult mai mult decât valoarea considerată sănătoasă pentru vârsta şi înălţimea sa.

Deci, dacă bănuiţi că micuţul este supraponderal sau chiar obez, consultaţi, neapărat, medicul pediatru pentru o examinare amănunţită, pentru că acumularea de grăsime poate duce la boli grave. De exemplu, cei mici pot fi diagnosticaţi cu diabet de tip 2, care este un tip de diabet dobândit. Prin urmare, nu este congenital. Potrivit dr. Paula Adam, de fiecare dată când mâncaţi, pancreasul eliberează insulină pentru a separa glucoza de zaharurile ingerate şi a oferi nutrienţi celulelor. Problema apare atunci când excesul de alimente determină funcţionarea excesivă a pancreasului.

Din această cauză, în timp, celulele producătoare de insulină pot muri şi aşa se dezvoltă diabetul de tip 2. Potrivit unor studii, există o legătură clară între obezitate şi incidenţa diabetului de tip 2 la copii. Diverse studii au concluzionat faptul că excesul de greutate creşte tensiunea arterială, ceea ce poate provoca hipertensiune la copii. Această creştere a tensiunii ar putea duce inclusiv la probleme cardiovasculare pe termen lung. Din acest motiv, medicii recomandă o dietă sănătoasă şi echilibrată pentru pierderea în greutate, precum şi un plan de exerciţii fizice. Apoi, cei mici se pot confrunta cu sindromul metabolic, care cuprinde diferite probleme de sănătate ce afectează organismul. De fapt, copiii cu această problemă suferă de hipertensiune, colesterol bun scăzut, trigliceride ridicate şi chiar intoleranţă la glucoză. O altă problemă asociată cu obezitatea infantilă este ficatul gras non-alcoolic. Acest lucru se întâmplă atunci când grăsimea se acumulează încet în ficat, deoarece organul nu este capabil să o proceseze corect. Principalul risc este apariţia de leziuni ale celulelor hepatice. Drept urmare, obișnuiţi-i pe copii să consume fructe și legume. În principiu, ei au nevoie de una până la trei căni de legume și 1- 2 căni de fructe în fiecare zi.

„În plus, trebuie încurajaţi să facă mișcare, în jur de o oră de activitate fizică zilnic. Dacă nu este deja activ, îl puteți ajuta să îndeplinească acest obiectiv prin practicarea unui sport alături de el. De exemplu, dacă preferă bălăceala, optaţi pentru cursuri de înot sau înscrieţi-l într-un club de sport cu alţi prieteni. Poate, uneori, toate acestea reprezintă un efort pentru părinte, dar este necesar să îl ajutaţi să pornească în viaţă cu deprinderi sănătoase şi mai ales cu o greutate normală”, a subliniat medicul.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661363 vizite | 57217 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

46008 vizite | 8523 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17528 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431235 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001425 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671632 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661363 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.