Ochelari versus lentile de contact
Sursa de Sănătate logo

Opti Eni (6)

Opti Eni (6)
Sfatul medicului

1439 vizite

02-01-2015

1 comentariu

Ochelari versus lentile de contact

Articol publicat de Enise Baci

Există şi situaţii în care se folosesc atât ochelarii, cât şi lentila de contact, ca spre exemplu în cazul pacienţilor care prezintă diferenţe mari de dioptrii între cei doi ochi.
Ochelari sau lentile de contact? Este probabil întrebarea frecventă a purtătorilor de ochelari de vedere. Răspunsul, după părerea mea, şi-l poate da fiecare, în funcţie de necesităţi şi de avantajele sau dezavantajele pe care ochelarii sau lentilele de contact ni le oferă. Atât în cazul ochelarilor cât şi al lentilelor de contact este necesar un control la oftalmolog sau optometrist, pentru stabilirea viciului de refracţie. Astfel, dacă pentru o reţetă de ochelari ne sunt necesare dioptria şi distanţa interpupilară, în cazul lentilelor de contact pe lângă dioptrie se stabileşte raza de curbură a ochiului şi diametrul lentilelor de contact. Pentru mulţi dintre noi, persoane active sau nu, ochelarii au devenit un accesoriu, un „must have” al zilelor noastre, avantajele ochelarilor fiind acelea că sunt uşor de manipulat, vederea e omogenă pe tot parcursul zilei, pot fi utilizaţi şi în caz de secreţie lacrimală slabă pot fi purtaţi şi de cei care suferă de unele afecţiuni oculare cum ar fi conjunctivita. De asemenea, sunt recomandaţi copiilor pentru corectarea diverselor defecte de vedere. Există însă şi situaţii în care ochelarii ne pot deranja, ca de exemplu atunci când practicăm un sport sau când avem nevoie de un câmp vizual mai mare ori pur şi simplu pentru că ne-am plictisit de clasicii ochelari. Atunci putem apela la lentile de contact care sunt practic invizibile, oferă o buna vedere periferică, câmp vizual mult mai larg. Există mai multe tipuri de lentile de contact: pentru purtare zilnică, lunară, trimestrială sau anuală. Există de asemenea lentile de contact cosmetice de diverse culori, cu dioptrii sau fără. Principala problemă în cazul utilizării lentilelor de contact este asigurarea unei igiene corespunzătoare în timpul manipulării lor. Lentilele de contact care nu sunt de unică folosinţă trebuie curăţate în mod regulat, altfel există riscul apariţiei unor infecţii sau iritaţii. Există şi situaţii în care se folosesc atât ochelarii, cât şi lentila de contact, ca spre exemplu în cazul pacienţilor care prezintă diferenţe mari de dioptrii între cei doi ochi. În concluzie, lentilele de contact care sunt percepute ca un corp străin de către ochi nu pot înlocui ochelarii şi ar fi bine să apelăm în funcţie de necesităţi atât la ochelari, cât şi la lentile de contact.

Taguri articol: breaking enise baci OptiEni optometrie

Comentează aici

1 comentariu

26 februarie 2015
lentile de contact

Pentru ambele situatii, ochelari sau lentile exista avantaje si dezavantaje..

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

566524 vizite | 145 comentarii

Ce semne îţi arată că ai un ficat bolnav Ce semne îţi arată că ai un ficat bolnav

56438 vizite | 58 comentarii

Cum ştii dacă ai probleme cu glanda tiroidă Cum ştii dacă ai probleme cu glanda tiroidă

43561 vizite | 41 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1428088 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

998601 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671219 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577259 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

566524 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.