Ortopedia, sufocată de pacienţi. Operaţiile bolnavilor cronici, reprogramate!
Sursa de Sănătate logo
Ştiri medicale

2358 vizite

17-11-2016

0 comentarii

Ortopedia, sufocată de pacienţi. Operaţiile bolnavilor cronici, reprogramate!

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Secţia de Ortopedie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă este supraaglomerată, motiv pentru care medicii au reprogramat deja operaţiile bolnavilor cronici. Vorbim aici despre 56 de paturi, majoritatea celor care le ocupă fiind pacienţi care necesită intervenţii chirurgicale fără amânare.

Ca urmare, specialiştii îi amână pe cei care vin doar pentru extragerea materialelor de osteosinteză, să îşi scoată tijele sau plăcile montate în urmă cu un an-doi, dar şi pe bolnavii cu afecţiuni reumatologice, cum ar fi gonartroza sau coxartroza.


„Avem foarte mulţi bolnavi care au nevoie de intervenţii chirurgicale. În prezent, ne ocupăm de osteosinteze pentru fracturi, protezări pentru şold şi pentru genunchi, operaţii artroscopice etc.”, ne-a declarat şeful secţiei Ortopedie, dr. Alexandru Şerban.


Tot din lipsa spaţiului, pacienţii care se simt bine şi ale căror operaţii sunt în regulă sunt externaţi, pentru a face astfel loc altora cu probleme de sănătate mult mai grave.„Dacă operaţiile se prezintă bine, îi externăm. Trebuie să gestionăm foarte bine intrările şi ieşirile, pentru a putea face faţă fluxului de pacienţi. Chiar dacă secţia este plină, nu-i vom interna niciodată câte doi în pat”, a precizat dr. Şerban.


Medicii consultă bolnavii din Urgenţă

Dacă, în urmă cu câţiva ani, secţia funcţiona după alte principii, acum ei au introdus modelul de funcţionare de la Floreasca. Astfel, din start, s-a creat a doua linie de gardă, medicii ortopezi fiind ajutaţi de rezidenţi. Mai mult decât atât, consultările se fac chiar în Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU).

Ca urmare, pentru orice pacient, chiar şi cu degetul rupt, medicul se deplasează acolo, modalitate prin care s-a dorit reducerea erorilor de diagnostic şi de tratament. Mai mult decât atât, au fost desfiinţate extensiile, adică acele greutăţi pe care pacienţii le aveau atârnate de picior, chinuitoare, pentru că medicii au acum posibilitatea de a-i opera imediat pe bolnavi.

Referitor la cei care se prezintă pe secţie cu gonartroze, dr. Şerban spune că aceştia sunt supuşi unei intervenţii chirurgicale foarte complexe, dar cu rezultate foarte bune. Gonartroza este o afecţiune degenerativă a articulaţiei genunchiului. Această afecţiune constă în distrugerea cartilajului de acoperire de la nivelul acestei articulaţii, urmată de compromiterea progresivă a tuturor componentelor care o alcătuiesc, fenomene care se traduc prin apariţia semnelor clinice şi imagistice menţionate. Altfel spus, oamenilor li se montează o proteză de genunchi.

„În general, vârstnicii sunt cei care au nevoie de astfel de intervenţii”, a mai spus dr. Şerban.

Taguri articol: stiri medicale artroze chirurg diagnostic ortopedie probleme program reducere spital judeţean operaţii gonartroza intervenţii fracturi pacient osteosinteză genunchi urgenţe

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

259245 vizite | 105350 comentarii

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

235557 vizite | 92519 comentarii

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

420017 vizite | 48305 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1401252 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

981643 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

659204 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

567515 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

504763 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.